Pet eksponata iz Srbije na Vizantijskoj izložbi

Na velikoj izložbi "Vizantija 330-1453", koja će biti otvorena 25. oktobra u londonskoj Kraljevskoj akademiji umetnosti, biće izloženo i pet vrednih eksponata iz Srbije, najavljeno je u Muzeju primenjene umetnosti.

Viši kustos Muzeja primenjene umetnosti Milica Cukić je rekla da su za tu izložbu spremljena četiri eksponata iz muzejske kolekcije, a jedan iz Pećke patrijaršije.

Iz Peći će "putovati" zvono iz 1432. godine, koje je vlastelin Rodop poklonio sedištu srpskog patrijarha i jedinstveni je primer iz tog vremena, pošto su Turci u 17. veku pretopili najveći deo crkvenih zvona u Srbiji za izlivanje oružja.

Odabrana je i bronzana kadionica, koja je služila za noćne službe u Hilandaru i redak je primerak srednjevekovne vizantijske primenjene umetnosti.

Najvredniji eskponati su Ikona Svetog Dimitirja, koja je izrađena na Svetoj Gori, na prelasku iz 14. u 15. vek, i redak je primer slikarstva moravske škole u malom formatu. Tu je i okovana kameja sa Hristom Pantokratorom iz 13. veka, koja ima svoj pandan u Hilandaru i na njoj je Bogorodica Odigitrija.

Osim predmeta namenjenih crkvenim obredima, u Lonodon će otići i vizantijski paradni mač s kraja 14. veka, ukrašen zlatom, koji je izuzetno redak i dragocen primerak vizantijskog oružja i zbog starosti i zbog očuvanosti.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 22. marta, kao prva velika smotra vizantijske umetnosti u poslednjih pola veka, moći će da se razgleda 300 eksponata iz više od 80 kulturnih institucija iz celoga sveta, uključujući dragocenosti iz Crkve Svetog Marka u Veneciji, iz ruskih muzeja, muzeja SAD, Egipta...

Londonska Akademija umetnosti realizuje ovu izložbu u saranđi sa muzejem Benaki u Atini, koja isključivo čuva eksponate nastale tokom 1000 godina trajanja Romejskog carstva.

broj komentara 0 pošalji komentar