Salman Ruždi ne žali zbog “Satanskih stihova”

Britanski pisac Salman Ruždi ne žali što je napisao "Satanske stihove", čak ni 20 godina nakon pojave romana zbog kojeg se našao na udaru "fatve" iranskih verskih poglavara, koja mu je donela višegodišnje skrivanje i progon.

Pisac indijskog porekla Salman Ruždi napisao je "Satanske stihove" koji se bave religijskim i filozofskim temama. Objavljivanje romana izazvalo je negodovanje u muslimanskom svetu i podstaklo polemike da li taj roman vređa islam.

"Pitanje koje sebi uvek postavljam je sledeće: "Jesmo li mi gospodari ili žrtve? Da li mi stvaramo istoriju ili ona nas? Da li oblikujemo svet ili on nas?'," naveo je Ruždi.

"Po mom mišljenju, veliko je pitanje saznanja da li imamo kontrolu nad svojim životom ili smo tek pasivne žrtve događaja. Ja nisam želeo da ne budem pisac koji ga je postavio", posebno u "Satanski stihovima", dodao je.

Intervju je sa Ruždijem objavljen nekoliko dana nakon što su trojica muškaraca uhapšena pod sumnjom da su umešani u podmetanje požara u sedištu londonskog izdavača kontroverzne knjige "Dragulj Medine", o najmlađoj ženi proroka Muhameda.

„Satanski stihovi" (1988) je njegov četvrti roman koji izaziva snažan talas protesta i demonstracija u Muslimanskom svetu zbog, po njihovom shvatanju, uvredljivog opisa proroka Muhameda koji je predstavljen kao običan čovek od krvi i mesa.

Iranski verski vođa ajatolah Homeini izriče 14. februara 1989. godine fatvu (smrtna presuda) za Salmana Ruždija i obećava nagradu od četiri miliona dolara za njegove ubice.

Suočen sa pretnjama smrću i fatvom Ruždi se skriva gotovo čitavu deceniju uz pomoć britanske vlade i policije pojavljujući se samo sporadično u javnosti.

Tadašnji predsednik Irana Muhamed Hatimi 1998 godine povlači fatvu i najavljuje uspostavljanje diplomatskih odnosa između Velike Britanije i Pakistana.

Iranska vlada saopštila je 1998. godine da neće primeniti dekret ajatolaha Homeinija, čime je okončano Rušdijevo skrivanje.

Kraljica Elizabeta Druga koja je britanskom piscu 2007 godine dodelila plemićku titulu, pokrenula je polemiku o "Satanskim stihovima" i tome da li je fatva još na snazi.

Salman Ruždi ostaje snažan kritičar islamskog fundamentalizma, neprestano ukazujući na pogubnost svake, a naročito verske isključivosti. Time u javnosti postaje simbol odbrane slobode govora i izrašavanja.

broj komentara 0 pošalji komentar