Počela "Radost Evrope"

Tradicionalni dečji festival "Radost Evrope" svečano je otvoren na Kalemegdanu. Na ovogodišnjem 33. susretu dece čiji je moto "Svi smo ovde zajedno", beogradski mališani u svojim porodicama ugostiće decu iz 21 zemlje.

Manifestacija je počela karnevalom. Učesnici su se okupili na Trgu Republike odakle su se u svečanoj povorci, u pratnji orkestra garde vojske Srbije uputili ka Beogradskoj tvrđavi.

Deca odevena u nošnje i kostime prolazila su Knez Mihailovom ulicom u kojoj se na nekoliko improvizovanih bina izvodio umetnički program.

Učesnike "Susreta dece Evrope" pozdravila je zamenik gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović.

Tokom pet narednih dana deca Evrope će muzikom, igrom, plesom i drugim veštinama predstaviti običaje zemalja iz kojih dolaze.

Kao specijalni gosti festivala nastupiće mladi izvođač Bobi Andonov iz Australije i prošlogodišnja pobednica likovnog konkursa "Radost Evrope" Mišel Hui Tung Lau iz Hong Konga.

Manifestacija će trajati do 5. oktobra, a koncert svih učesnika će ove godine prvi put biti održan u beogradskoj "Areni"

U okviru festivala biće održan tradicionalni "Susreti prijateljstva", gde će deca svih zemalja učesnica izvesti desetominutne programe, a u Dečjem kulturnom centru biće otvorena izložba radova sa Međunarodnog likovnog konkursa.                                   

Festival "Radost Evrope", od 1969. godine okuplja decu od 7 do 14 godina, a beogradski mališani tokom trajanja te manifestacije u svojim porodicama ugoste više stotina vršnjaka koji donose zvuk, pokret, sliku, običaje svoje zemlje i različita umeća koja, tokom programa, pokazuju na trgovima, ulicama i u dvoranama Beograda.

Susret dece u Beogradu organizuje Dečji kulturni centar pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda.

broj komentara 0 pošalji komentar