Viki-maraton u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković"

Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković" u Beogradu 2015. godine otpočela je projekat pod nazivom Viki-bibliotekar, gde u saradnji sa Vikimedijom Srbije obučava bibliotekare za pisanje članaka na Vikipediji.

Vikipedija je jedan od najvažnijih projekata fondacije Vikimedija, koja se bavi slobodnim znanjem i populariše što veću "vidljivost" na internetu.

Vikimedija Srbije je nastala 2005. godine kao peti ogranak Vikimedije u svetu.

Vikipedija predstavlja slobodnu internet enciklopediju, koja je počela sa radom najpre na engleskom jeziku, ali se broj jezika brzo povećao, tako da je od 2003. godine do danas uspostavljena na 288 jezika (među kojima je i srpski jezik), uz stalnu tendenciju rasta.

Osim tema od opšteg značaja, na Vikipediji se može naći i veliki broj naučnih tema. Članci na Vikipediji se navode sa referencama, što doprinosi povećanju njihove pouzdanosti. Sadržaj je moguće pod slobodnom licencom Creative Commons 3.0 Autorstvo, deliti pod istim uslovima, što omogućava da se tekst dopunjava i menja učestvovanjem velikog broja korisnika.

Uspostavljena je saradnja sa velikim brojem akademskih i javnih biblioteka kao i kulturnim i naučnim institucijama širom Srbije. U izradi članaka je učestvovao veliki broj bibliotekara. Postavljeno je više od 150 novih članaka. Mnoge biblioteke i institucije su se prvi put našle na stranicama Vikipedije Srbije, kao i na inostranim Vikipedijama.

Treba istaći da je Univerzitetska biblioteka digitalizovala i postavila na Viki-izvornik Narodnu enciklopediju srpsko-hrvatsko-slovenačku Stanoja Stanojevića iz 1928. godine. To je značajno delo u četiri toma koje je na ovaj način dostupno svima.

U organizaciji Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković", Vikimedije Srbije, Geografskog i Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, 26. juna 2015. godine je održan drugi Viki-maraton u Edukacionom centru Univerzitetske biblioteke na temu – Jovan Cvijić: 150 godina od rođenja. Članke su postavljali studenti prve godine Geografskog fakulteta i bibliotekari koji učestvuju na projektu Viki-bibliotekar.

Teme su vezane za Jovana Cvijića, velikog srpskog geografa, utemeljivača srpske geografije, jednog od prvih profesora Beogradskog univerziteta, predsednika Srpske kraljevske akademije, antropologa i istoričara. Na samom početku svoje karijere Jovan Cvijić je obavljao prva i najznačajnija istraživanja, radeći na terenu krševitih predela istočne Srbije.

U toku svog života dosta je putovao i njegova putovanja spadaju u grupu velikih istraživačkih poduhvata. Tokom putovanja upoznavao se sa uslovima života stanovništva na Balkanskom poluostrvu. To je bilo od presudnog značaja za bavljenje etnografskim i političko-etnografskim, a kasnije i psiho-socijalnim pitanjem Balkana.

Građa prikupljena na terenu predstavljala je osnovu njegovog celokupnog naučnog stvaralaštva. Jovan Cvijić je bio osnivač Srpskog geografskog društva, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu.

Posle održanog Viki-maratona prof. dr Stevan Stanković, emeritus, predsednik Srpskog geografskog društva, veliki poznavalac dela Jovana Cvijića, održao je zapaženo predavanje o našem znamenitom naučniku.

Studentima koji su učestvovali u pisanju članaka dodeljene su nagrade za najbolje članke na Vikipediji Srbije. Prva nagrada je petodnevni kamp u Sopotnici, koji organizuje Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu; druga nagrada je dnevna tura planinarskog kluba Železničar na Fruškoj gori i treća nagrada je godišnja pretplata na časopis Nacionalna geografija.

Projekat Viki-bibliotekar zvanično traje do kraja 2015. godine. Zbog iskazanog velikog interesovanja bibliotekara i podrške Vikimedije Srbije, Univerzitetska biblioteka će konkurisati i za nastavak projekta u narednom periodu.

broj komentara 0 pošalji komentar