Pet premijera u Zvezdara teatru

Beogradski "Zvezdara teatar" najavio je da će do kraja godine izvesti pet pozorišnih premijera. Prva će biti predstava "Majstor i margarita" 9. oktobra, a sledi nov komad Dušana Kovačevića "Generalna proba samoubistva".

Kovačević, upravnik "Zvezdara teatra", izjavio da je neuobičajeno velik broj premijera predviđenih do Nove godine rezultat odlaganja postavljanja novih predstava u protekle tri godine, a da je to pozorište uzalud čekalo dugo potrebnu rekonstrukciju zgrade.

"Sada smo rešili da radimo komade koji su bili u planu protekle tri-četiri godine. Repertoar u ovoj godini je zato ovako bogat. Do Nove godine imaćemo premijere praktično svakih desetak dana, a 'Zvezdara' će raditi u tri smene. Odmarali smo dve godine i to moramo da nadoknadimo. Kad radimo osećamo se izuzetno dobro. Čekanje nije dobro za pozorište", istakao je Kovačević.

Autor "Profesionalca" i "Maratonci trče počasni krug", očekuje da će oko 20. decembra u "Zvezdara teatru" biti premijera njegove predstave "Generalna proba samoubistva" koju je opisao kao "gorku komediju o laži".

Kovačević je rekao da je više godina odlagao postavljanje svoje komedije čekajući da to bude u obnovljenom zdanju "Zvezdara teatra", ali je na kraju shvatio da "nema puno vremena za čekanje".

"Čini mi se da je to sigurno moja najbolja komedija. To je priča o čoveku koji želi da se baci za dunavskog mosta kada naiđe banda za spasavanje samoubica. Posle se čovek pita što se nije ubio", izjavio je Kovačević.

Ideju za predstavu Kovačević je dobio čitajući u novinama o sve većem broju samoubistava u Srbiji.

"Skoro svaki dan pročitam da se neko ubio. To je veliki signal za jedno društvo. To me uznemirilo a mene pokreće ono što me uznemirava. Moj samoodbrambeni sistem se zove komedija. To je moj pokušaj da se pronađe prozor u tom mraku i nađe neko svetlo", naglasio je Kovačević.  

Prva premijera 9. oktobra u "Zvezdara teatru" biće predstava rađena po komadu Mihaila Bulgakova "Majstor i margarita" u koprodukciji sa "Belefom".

Režiser Boško Đorđević okupio je glumačku ekipu u kojoj su Goran Šušljik, Branislav Trifunović, Milena Predić, zatim Miloš Vlalukin, Katarina Marković, Nikola Vujović i drugi.

Na programu i "Nesvrstana strana muzike", Dragana Jovanovića 

U još neutvrđenom terminu naći će se premijera nove šaljive muzičke predstave "Nesvrstana strana muzike" koju glumac i autor Dragan Jovanović najavljuje kao nastavak onoga što je radio na projektu "Kuguars".

"Predstava 'Nesvrstana strana muzike' počinje gde se završava 'Smešna strana muzike'. Tu se rodi jedan novi bend koji se zove "D nesvrstans". 'Kuguars' su se raspali - živeli 'Nesvrstans'. Oni će pokušati da promene svet muzikom i pesmom", rekao je Jovanović.

Pored njega u predstavi igraju i Katarina Žutić, Nataša Marković, Marina Pavlović, Igor Damjanović i drugi.

Treća premijera komad Edvarda Olbija "Koza ili ko je Silvija" u režiji Žanka Tomića, biće verovatno početkom novembra, i još nije određena glumačka ekipa.

"To je komad o četiri ljudska bića i jednoj kozi. I njihovim odnosima. To je komedija očaja i neverovatnog uzroka što je možda približava nekom apsurdu. Ima toliko neverovatan splet događaja. Veliki je hit gde god je izvođena", istakao je Tomić.

Početkom decembra može se očekivati premijera predstave "Konzulska vremena" dramaturga i režisera Ljubiše Ristića rađene po motivima "Travničke hronike" nobelovca Ive Andrića.

"Travnik o kome Andrić piše je danas mnogo širi od bosanske kasabe. Mi svi živimo u Travniku. To je naš osećaj i to možete pročitati u novinama i čuti od ljudi na ulicama. Ovo su konzulska vremena. Predstava počinje u današnje vreme, preseliće se u 1908. godinu i završiti u vreme Prvog srpskog ustanka", najavio je Ristić.

broj komentara 0 pošalji komentar