Knjiga o srpskoj srednjovekovnoj baštini

U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU) predstavljeno je istraživačko delo akademika Mihaila Valtrovića i arhitekte Dragutina Milutinovića. Materijal o srpskim srednjovekovnim spomenicima, uglavnom crkvama i manastirima, napravljen u periodu između 1871. do 1884. godine, objavljen je posle 150 godina.

Izdavački poduhvat, trotomna knjiga, delo je Istojiskog muzeja Srbije koji je bio čuvar svih zapisa, crteža, akvarela, dva zaboravljena uma Srbije.

Direktorka muzeja Ana Stolić objasnila je da su Valtrović i Milutinović Najveći deo materijala o srpskim srednovekovnim spomenicima, uglavnom crkvama i manastirima, napravili obilazeći ih u periodu između 1871. do 1884. godine.

Snimanja su bila deo projekta iza kojeg je stalo Srpsko učeno društvo, prethodnica naše Akademije nauka. Pionirski posao, na osnovu koga se danas precizno može rekonstruisati sve što je u međuvremenu oštećeno, tonulo je u zaborav.

Rad Mihaila Valtrovića i Dragutina Milutinovića prvi put je bio primećen 1978. godine u okviru izložbe "Izlozi Srpskog učenog društva" iza koje je ostao katalog.

Katalog predstavlja iscrpan inventar njihovih dela, ali u kontekstu tadašnjih trendova zaštite spomenika u Srbiji i Evropi.

Tek je ova trotomna knjiga, na kojoj je, uz podršku Ministarstva kulture, rađeno tri godine, donela informacije i arhitektonskom rukom urađene precizne "snimke" naših srednjovekovnih spomenika kulture.

U prvom tomu nalaze se ključne vremenske kategorizacije spomenika po njihovom azbučnom redu. Skice i crteži su publikovani tako da su i veličinom verni originalu, potvrdila je urednica izdanja,Tanja Damljanović.

Drugi tom prvi put obrađuje spomenike tako što je primenjem princip sinteze, a u trećem su kratki prilozi savremenih istoričara umetnosti koji su se osvrnuli na rad Valtrovića i Milutinovića.

Potpredsednik SANU Dimitrije Tasić i akademik Gojko Subotić su, takođe, ukazali na značaj knjige i veličinu njenih autora.

Potpredsednik SANU Dimitrije Tasić podsetio je da je Valtrović jedan od prvih 16 članova srpske Akademije nauka koje je ukazom odabrao, osnivajući "Akademiju kralj Milan" 1887. godine.

Milutinović, takođe kasniji dopisni član Akademije je, rekao je on, "povukao" gene svoga oca Sime Milutinovića Sarajlije i posvetio se podučavanju i nauci.

Predstavljanju knjige prisustvovala je i Valtrovićeva unuka, profesor filozofije u penziji, Olivera Valtrović.

broj komentara 0 pošalji komentar