Koncert orkestra RTS, Kolundžije i ambasadora Japana

Simfonijski orkestar i hor RTS-a pod dirigentskom upravom Milana Nedeljkovića održaće koncert u četvrtak uveče u Kolarčevoj zadužbini. Publika će premijerno imati priliku da čuje "Misu Solemnior" kompozitora Aleksandra Simića.

Prema rečima izvršnog direktora Muzičke produkcije RTS-a Novaka Stanišića, u prvom delu koncerta dva ansambla RTS-a izvešće "Misu za hor i orkestar" mladog beogradskog kompozitora Simića, dok će u drugom delu koncerta, Simfonijski orkestar RTS-a i solista, naš poznati violinista Jovan Kolundžija, izvesti "Koncert za violinu i orkestar u D-duru" Ludviga van Betovena.

"Japanski ambasador Tadaši Nagai je specijalni gost koncerta, kojim otvaramo novu sezonu. Nastupiće kao solista na flauti u drugom stavu "Koncerta za flautu i orkestar u Ge-duru", Volfganga Amadeusa Mocarta", rekao je Novak Stanišić.

On je ispričao da je ideja za ovakav početak sezone potekla od želje da se, mesec dana pred odlazak u penziju, oduže ambasadoru Nagaiu za sve što je uradio za našu zemlju.

Ambasador Nagai istakao je da mu je žao drugih, mnogo boljih flautista koji ne mogu da nastupe u Kolarčevoj zadužbini, ali ovakvu ponudu nije mogao da odbije.

"Nikada nisam imao muzičko obrazovanje, bez njega je sve amaterizam. Sviranje flaute mi je hobi", rekao je ambasador Nagai.

Beogradska publika na koncertu 2. oktobra premijerno će čuti "Misu Solemnior", zvaničnu misu Vatikana, nastalu 2004. godine, u vreme obeležavanja 950 godina raskola između istočne i zapadne hrišćanske crkve, koja je do sada izvođena kao svečana "Misa jedinstva" posvećena žrtvama svih ljudskih podela.

Prema rečima kompozitora Simića, sada je uradio orkestarsku verziju Mise koju je nedavno uručio Papi Benediktu XVI, a naša publika premijerno će čuti na koncertu u Kolarčevoj zadužbini.

broj komentara 0 pošalji komentar