Otvoren Oktobarski salon, dodeljene nagrade

Britanski likovni kritičar i kustos Bijenala u Sidneju Dejvid Eliot otvorio je večeras, u Muzeju istorije Jugoslavije, 49. Međunarodni oktobarski salon, pod naslovom "Umetnik građanin - umetnica građanka".

Otvarajući Salon, Eliot je rekao da izložena dela "jasno i dubinski" pokazuju i istražuju neke od najvažniji stvari u našim životima - koliko je život važan i dragocen da bi ga prepustili samo političarima.

Na ovoj najvećoj likovnoj smotri u Srbiji izloženi su radovi 76 umetnika i osam grupa iz celog sveta, u 11 izložbenih prostora u Beogradu.

Prema odluci međunarodnog žirija, prva nagrada Salona pripala je Darinki Pop - Matić za instalaciju pejsaža izloženu u Kući legata, a drugu nagradu su dobili Katja Sander (Holandiaj) za video instalaciju "Šta je to kapitalizam" i grupa "Čto djelat" iz Rusije sa video operom "Perestrojka".

Nagrada Muzeja primenjene umetnosti je pripala Reli Avrahami (Izrael) za seriju fotografija "Deca Cveća".

Srpski ogranak Međunarodnog udruženja likovnih kritičara prvi put je dodelio nagradu na Salonu, koja je pripala petočlanoj grupi "Spomenik".

Nagrada Kulturnog centra Beograda, koji je organizator Salona, dodeljena je izraelskoj umentici Sigalit Landau, za video rad "Hula hop".

Izložbu će posetioci moći da vide do 9. novembra.

broj komentara 0 pošalji komentar