Projekat konzervacije mozaika

Ministarstvo kulture će podržati osnivanje Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu, koji će doprineti očuvanju srpske i svetske kulturne baštine.

Ministar kulture Nebojša Bradić i ambasador Italije u Srbiji, Alesandro Merola,  predstavili su u Narodnom muzeju u Beogradu italijansko-srpski projekat konzervacije mozaika iz Narodnog muzeja u Zaječaru.

"Kulturna baština je posebno obeležje svake zemlje. Ovaj projekat je značajan jer predstavlja jedan od načina dolaska do novih saznanja iz ove oblasti", rekao je Bradić.

Projekat konzervacije mozaika u okviru pomoći Italije muzejima u Srbiji zajednički će od 29. septembra do 19. decembra realizovati Visoki institut za konzervaciju i restauraciju iz Rima, Narodni muzej iz Beograda i Narodni muzej iz Zaječara.

"Ovo je treća faza projekta. Prva je obuhvatala edukaciju stručnjaka beogradskih muzeja, a druga - restauracije slike Sveta porodica sa svetom Katrinom, svetim Jovanom i donatorom venecijanskog majstora Jakopa Palme Starijeg", rekla je Kjara Kompostela, konzervator Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju iz Rimu.

Radionice u okviru projekta konzervacije mozaika odvijaće se u Narodnom muzeju u Zaječaru,  na arheološkom lokalitetu Romulijana, kao i u Narodnom muzeju u Beogradu.

broj komentara 0 pošalji komentar