Srpske arhitekte u Veneciji

Na jedanaestom Internacionalnom Bijenalu arhitekture, Srbija je predstavljena postavkom „Wohnlich“ autora sa Arhitektonskog fakulteta iz Beograda.

Tema ovogodišnje izložbe je „Arhitektura izvan objekta" („Out there- architecture beyond building"). Istražuje se arhitektura van samog objekta, kroz eksperimente, vizije i instalacije.

Arhitekti iz Srbije su temu predstavili postavkom „Wohnlich" - kao niz udobnih kreveta, u kombinaciji sa digitalnom instalacijom i phonom, koji sadrži snimljene razgovore sa profesorima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, fotografije, eksperimente i analize...

Manifestacija se održava svake druge godine, a ove godine predstavljene su 44 zemlje učesnice.

Projekat „Wohnlich" je nastao kao konkursni projekat- odgovor na poziv Ministarstva kulture Republike Srbije za rešenje izložbe u srpskom paviljonu na ovogodišnjem Bijenalu.

Autori projekta su Ljiljna Blagojević, Dragana Vasiljević Tomić, Vladimir Milenković, Mariela Cvetić, Tatjana Stratimirović.
„Wohnlich" kao celina je rezultat saradnje autora, nastavnika, arhitekata i studenata doktorskih, master i osnovnih studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Bijenale je jedna od najprestižnijih kulturnih institucija na svetu.
Osnovan je 1895. godine kao umetnički festival, a 1980. arhitektura dobija status, novog, posebanog pravca u okviru manifestacije.
Bijenale arhitekture, otvoren je 14. septembra i trajaće do 23. novembra 2008. godine.

Bijenale arhitekture u Veneciji
broj komentara 0 pošalji komentar