Koncert posvećen Zoranu Đinđiću

Beogradska filharmonija održala je tradicionalni koncert posvećen uspomeni na premijera Zorana Đinđića u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Filharmoniju je predvodio dirigent Kristijan Mandeal, a kao solista nastupio je pijanista Dejan Lazić, prneosi Tanjug.

Koncertu su prisustvovali supruga ubijenog premijera Ružica Đinđić i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Simfonijom Jozefa Hajdna br. 103 u es-duru, poznatom pod popularnim nadimkom "Udarac timpana", otvoren je koncert.

Nakon Hajdnove simfonije usledila je barokna muzika u sasvim novom tumačenju mladog pijaniste Lazića i gudačkog orkestra Beogradske filharmonije, Koncert za klavir i orkestar broj tri u de-duru Johana Sebastijana Baha, koji je danas podjednako zastupljen na koncertnom repertoaru pijanista i čembalista.

Nove interpretacije klavirskog repertoara uvrstile su Lazića među najtraženije i najneobičnije soliste svoje generacije. Lazić je za bis izveo dve Skarlatijeve sonate u de-duru i de-molu.

Lazić je nastupao sa velikim svetskim orkestrima i sarađivao sa dirigentima kao što su Đovani Antonini, Ivan Fišer, Andris Nelsons, Kiril Petrenko, Roberto Spano, Jon Sturgords, Kšištof Urbanski i Osmo Vanska.

U drugom delu koncerta izvedena je romantičarska Simfonija u de-molu Sezara Franka, jedan od vrhunaca simfonijske muzike devetnaestog veka i jedina simfonija francuskog kompozitora. Filharmonija je ovo delo izvela predvođena muzičarem Mandealom, čestim gostom Beogradske filharmonije.

broj komentara 0 pošalji komentar