Spomen soba Isidore Sekulić

Ministar kulture Srbije Nebojša Bradić otvorio je obnovljenu spomen-sobu Isidore Sekulić u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, povodom pola veka od smrti književnice.

"Isidora Sekulić je jedna od osoba koja predstavlja temelj naše kulture danas, kako zbog svog doprinosa tako i zbog svoje borbe za jednu drugačiju i modernu srpsku kulturu, zbog čega je bila i napadana i osporavana", rekao je Nebojša Bradić na otvaranju.

Ministar kulture je rekao da današnje vreme ne treba bude obeleženo takvim incidentima, nego lepim događajima kao što je otvaranje spomen-sobe.

Pisaće mašine, pera, naočare, fotografije i drugi poredmeti koji se čuvaju u legatu Isidore Sekulić predstavljeni su u Univerzitetskoj biblioteci.

"Svi građani će moći da vide sobu, stručnjaci da imaju svoju inspiraciju u njoj, a strani umetnici da pronađu dragocene knjige o kulturi i stvaralaštvu u Srbiji", izjavio je Bradić.

Na sajtu Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" od danas se takođe može naći digitalizovana rukopisna zaostavština Isidore Sekulić - 206 rukopisa i popis svih njenih predmeta i spisa.

Posle smrti Isidore Sekulić, u aprilu 1958. godine, prema želji književnice, njena lična biblioteka, nameštaj, rukopisi i umetničke slike predati su Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu.

Obnovu spomen-sobe Isidore Sekulić finansiralo je ministarstvo kulture Srbije.

broj komentara 0 pošalji komentar