Urban režira Brehta danas na Bitefu

U glavnom programu 42. BITEF-a večeras će u Beogradskom dramskom pozorištu biti izvedena predstava "Breht-Hardkor mašin" u režiji Adraša Urbana.

Predstava je rađena po delu "Bukovske elegije" (1953) nemačkog dramaturga Bertolta Brehta u izvođenju mađarskog ansambla Adraša Urbana.

"Zaintrigirajući je doživljaj videti Brehtove refleksije na mađarskom jeziku vezane za tamošnje nemire iz 1956. godine i kulminaciju borbe protiv staljinizma i komunizma.

Mađarski glumci unose u diskusiju jednu vrstu originalne istorijske autentičnosti",navodi se u kritici.

Predstava je realizovana u okviru međunarodnog projekta "Bipolar", koji pospešuje nemačko-mađarske kulturne veze.

Prateći program festivala "Bitef polifonija" prikazaće danas dve predstave. Pre podne u pozorištu "Boško Buha" interaktivnu predstavu za decu "Igra" premijerno će izvesti srpski glumci u režiji gošće Sare Jensen.

Uveče će biti prikazana drama "Seksualne neuroze naših roditelja" u režiji Tatjane Mandić Rigonat, koja je na stalnom repertoaru na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Ciklus "Bitef na filmu", posvećen ove godine umetničkoj porodici Čaplin, prikazaće popodne u Muzeju kinoteke film eks-jugoslovenske produkcije "Vrhovi Zelengore", u kojem je glumila Džozefina Čaplin, ćerka slavnog Čarlija Čaplina.

broj komentara 0 pošalji komentar