Deset naslova u konkurenciji za "Deretinu" nagradu

U uži izbor za književnu nagradu "Miroslav Dereta" za najbolji neobjavljeni roman uvršteno je deset rukopisa. Međutim, na konkurs je pristiglo 137 rukopisa od kojih će, prema rečima žirija, mnogi biti preporučeni izdavaču za objavljivanje.

Već treću godinu za redom dodeljuje se nagrada za najbolji neobjavljeni roman "Miroslav Dereta", pa se na taj način pomaže srpska kultura i neafirmisani pisci.

Konkurenciju za Deretinu nagradu čine romani: "Nije bilo sunca" Slavena Radovanovića, "Nakaza" Aleksandra Novakovića, potom "Zoo Called London" Vide Nenadić, "Čovjek iz Firence" Gojka Čelebića i "Ko je ubio Alfija" Sonje Atanasijević.

U uži izbor za nagradu uvršteni su i romani "Otuđenik" Borivoja Adaševića, "Đavo je došao po svoje" Dragoljuba Jeknića, zatim "Dete revolucije" Đura Stanojevića, "Beli veo" Marine Kostić i "Deca svetlosti" Borisa Steparca.

Na konkurs je, u periodu od 1. marta pristiglo 137 rukopisa na srpskom jeziku iz celog sveta, koji su po mišljenju žirija u nadpolovičnoj većini bili na veoma visokom nivou.

Žiri je zato izjavio da po završetku konkursa, značajan broj rukopisa treba predložiti izdavaču za objavljivanje.

Ugledni srpski izdavač Miroslav Dereta preminuo je 2. novembra 2004. godine u Beogradu u 56. godini, posle kratke i teške bolesti.

Inače, Dereta je osnivač istoimenog Grafičkog ateljea, jedne od najznačajnijih domaćih izdavačkih kuća, koja u okviru raznovrsnog izdavačkog programa obuhvata 15 biblioteka.

Dereta je objavljivao filozofske spise, leksikografska izdanja, najbolja dela domaćih autora poput Milorada Pavića, Dragana Lakićevića, kao i mnoga dela stranih pisaca.

Najuži izbor od pet romana biće objavljen 22. septembra, a pobednik će, kako se navodi, biti poznat 1. oktobra.

Žiri za dodelu književne nagrade "Miroslav Dereta" radi u sastavu: Zoran Bognar, Radivoj Šajtinac i Milica Jeftimijević-Lilić.

broj komentara 0 pošalji komentar