"Dragulj Medine" ponovo u knjižarama

Kontroverzni roman američke autorke Šeri Džons "Dragulj Medine" ponovo će se naći na rafovima knjižara u celoj zemlji - u Beogradu možda već sutra, a do kraja sedmice i u knjižarama svih većih mesta u Srbiji.

Kako je Tanjugu rekao vlasnik izdavačke kuće "Beobuk" Aleksandar Jasić, on je tako odlučio jer smatra da je to dobro i za Islamsku zajednicu u Srbij, koja se žestoko usprotivila prodaji ovog štiva u Srbiji, kao i za čitaoce koji su jedini kompetentni da prosuđuju i, naravno, za izdavača.

Jasić kaže da je, uprkos povlačenju romana iz prodaje, knjiga mogla da se kupi na ulici i na ponekom sajmu po dvostruko višoj ceni.

Prema njegovim rečima, ubrzo posle povlačenja knjige, na srpskom i tržištima susednih država pojavili su se "piratski" primerci koji su se prodavali pod firmom "Beobuka".

Uz to, mnogi tabloidi ali i ozbiljni srpski listovi su u nastavcima objavljivali najprovokativnije delove romana bez odobrenja izdavača, dodao je Jasić navodeći da su najčešće ti delovi bili istrgnuti iz konteksta.

Prema najavama koje se mogu naći na portalima najvećih svetskih onlajn knjižara, poput britanskog Bukselera, Beograd, ipak, neće ostati usamljen.

Britanska izdavačka kuća "Gibson skver" kupila je prava na izdavanje ovog dela i tako postala prva kuća koja će taj roman objaviti na engleskom jeziku.

"Dragulj" će, prema najavama, biti objavljen i u Americi u izdanju "Beaufort Books", zatim Italiji, Nemačkoj, kao i u Mađarskoj.

Do kraja godine i početkom naredne, "Dragulj" će čitati u Rusiji, Brazilu, Makedoniji, Španiji (na španskom i baskijskom jeziku), Finskoj, Danskoj, Poljskoj, a pregovori oko otkupa prava vode se u Holandiji i Švedskoj.

broj komentara 4 pošalji komentar
(utorak, 16. sep 2008, 20:44)
anonymous [neregistrovani]

a zasto ne?

Ma knjiga je to... Zasto niko nije reagovao na Da Vincijev kod...? Mislim da ne treba gusiti nikakav vid slobode a posebno umetnicke.
Isto tako ostaviti pravo svakome da ovo delo procita ili ne. Misljenje je individualno.
Kao sto rekose ovi iz vlade, ovde nema (?) cenzure... bar se nadam. Ovo bi bila dobra potvrda toga

(utorak, 16. sep 2008, 09:09)
anonymous [neregistrovani]

Podmetanje

Neka knjigu štampaju HOLANĐANI ili neko njima sličan. Nama to nije potrebno.

(ponedeljak, 15. sep 2008, 12:04)
anonymous [neregistrovani]

Podmetanje

Najveće islamske zemlje nisu priznale Kosovo. Ja, kao pojedinac i srbin sam im zahvalan. Neka vlast proveri ko nam opet podmeće. Mi, srbi, pravoslavci, bili smo više puta povređeni i znamo kako se naša braća muslimani osećaju. Povucite tu knjigu i ne sramotite naš rod.

(nedelja, 14. sep 2008, 16:16)
deki [neregistrovani]

Ko ovo radi.

KO je ovo naredio?? Za sto bi mi opet pocinjali da se svadjamo sa muslimanima. Ovo je samo jedan od pokusaja da zapale Balkan opet. Neka Amerikanci izdaju te knjige po americi, engleskoj, francuskoj.. Ovo je samo trenutak da se pravoslavni Sloveni zakace sa muslimanima. U pravo vreme kad se kuva sa Rusima.