Završen 74. Vukov sabor

U Tršiću je završen 74. Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija u Srbiji. Svečanosti, posvećene Vuku Stefanoviću Karadžiću, tvorcu srpske azbuke, trajale su devet dana.

Ovogodišnji saborski besednik, književnik Radovan Beli Marković, istakao je da je Vukova reforma jedan od najsrećnijih događaja u srpskoj istoriji.

"Vuk je svojim delom obznanio dotle nepoznatu kulturu jednog skrajnutog naroda, dajući do znanja da taj narod teži ka saživotu sa drugim narodima i podsticajnom suočavanju sa drugim kulturama", kazao je Marković.

U okviru završne svečanosti, u Valjevskoj kući na Saborištu, u osavremenjenoj postavci,  Marković je otvorio Muzej Vukovih sabora.

Prethodno je na livadi kraj rečice Žeravije na jarbol podignuta zastava Vukovog sabora, a posle Mokranjčeve Hime Vuku, u izvođenju Gradskog mešovitog hora pod upravom Darka Nestorovića, goste je pozdravio gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

U nastavku, na otvorenoj sceni u Tršiću, kao zajednički poduhvat studenata i profesora Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda, izveden je muzičko-scenski program, pod naslovom "Vukov školski čas".

Na istom mestu održano je Saborsko poselo, a izvođači su bili folklorni ansambli kulturno-umetničkih društava "Karadžić" iz Loznice, "Branko Radičević" iz Darde (Hrvatska) i Ansambl "Vila" iz Novog Sada.

Ovaj Vukov sabor, 74. po redu, organizovali su Grad Loznica i Centar za kulturu "Vuk Karadžić", u saradnji sa "Vukovom zadužbinom" iz Beograda i uz pomoć republičkih ministarstava kulture, ekonomije i regionalnog razvoja i nauke i tehnologije.

broj komentara 0 pošalji komentar