Jerotiću uručena nagrada "Dositej Obradović"

Vladeti Jerotiću uručena je nagrada za životno delo "Dositej Obradović". Jerotićevo prosvetiteljsko, filozofsko-religijsko i književno stvaralaštvo prevazilazi sve posebnosti svojstvene našem vremenu, navodi se u obrazloženju žirija.

Akademiku Vladeti Jerotiću u sali Narodnog pozorišta svečano je uručena nagrada za životno delo Dositej Obradović.

"U letopisima Zadužbine stajaće vaše ime kao stvaraoca koji je nastavio plemenitu Dositejevu misiju", rekao je predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović" Radomir Putnik pošto je uručio nagradu prvom laureatu.

On je dodao da se nagrada dodeljuje za sve discipline nauke, prosvete, književnosti i kulture, kojima pripada ili ih je utemeljio u srpskoj sredini veliki pisac i prosvetitelj Dositej Obradović, za životno delo pre svega učitelju u najplemenitijem smislu te reči kakav je bio Dositej.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Dositeja Obradovića koju donirala Narodna banka Srbije i novčanog iznosa koji je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, a koji je Jerotić dao Fondaciji za bolesnu decu od raka.

U obrazloženju žirija, u kojem su pored Putnika bili i Vojislav Jelić, Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević, ocenjeno je da je Jerotić "svojim životom, delom i delovanjem po svemu na tragu misije koju je u srpskom narodu ostvario Dositej Obradović".

"Njegovo prosvetiteljsko, filozofsko-religijsko i književno stvaralaštvo, prožeto izrazitom humanističkom crtom njegove ličnosti, prevazilazi sve posebnosti i isključivosti svojstvene našem vremenu", navedeno je u obrazloženju nagrade.

Dositej je od sredine 18. veka do smrti 1811. godine putovao Evropom, znao je 11 jezika i za svog dugog života bio je najviše učitelj, ali to je shvatao kao učenje drugih, ali i samog sebe.

U poznim godinama 1807. godine došao je u Srbiju i doneo sve što je imao, kao osoba koju je odlikovao asketizam, svoju biblioteku je poklonio narodu, a sav novac koji je imao dao je Karađorđu za ustanike.

Upravo takav stvaralački, filozofski i etički put sledi akademik Jerotić, prvi dobitnik nagrade koja treba da nagradi krunu stvaralaštva neke ličnosti, nagrade za celokupni doprinos nauci, kulturi i umetnosti naroda Srbije.

Ovom prilikom u čast laureata bio je održan i umetnički program pod nazivom "Samo dela ljubavi ostaju" u režiji Ivane Dragutinović Maričić u izvođenju dramskih i operskih umetnika poklon je Narodnog pozorišta.

U programu, čiji je moderator bila glumica Rada Đuričin, učestvovala je Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, primadone Jasmina Trumbetaš Petrović i Sanja Kerkez, prvak opere Ivan Tomašev i dramski umetnici Hadži Nenad Maričić, Vojin Ćetković i Nebojša Kundačina.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. mar 2014, 14:48) - anonymous [neregistrovani]

Све честитке нашем академику

Молим вас поставите видео запис говора Владете Јеротића након добијања награде коју је дао за РТС. Молим вас...

(četvrtak, 27. feb 2014, 09:05) - Владимир Мајсторовић [neregistrovani]

Честитке нашем академику

Скроман, вредан, радан, просвећен, путоказ у вери, нади и љубави, пут којим би сви ми требали да га пратимо...
Молимо вас да објавите његову изјаву коју је дао за РТС након добијања награде.

(nedelja, 23. feb 2014, 20:04) - anonymous [neregistrovani]

Раме уз раме

академик Владета Јеротић, академик Данило Баста и др Љубодраг Симоновић. Велики хуманистички интелектуалци и људи!

(nedelja, 23. feb 2014, 16:16) - anonymous [neregistrovani]

...

Jedan od retkih ljudi koji nam pokazuje kakav treba covek da bude i kako da zivi!Covek koji siri neverovatnu energiju!

(subota, 22. feb 2014, 21:28) - ХУ [neregistrovani]

Хуманиста

Честитам, господине Јеротићу.
Ова лепа вест је као комадић сунчаног ведрог неба међу тмастим, претећим облацима наше мучне и приземне свакодневице.