ponedeljak, 22. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Насловна > Vesti > Kultura > Svetski dan knjige

subota, 23. apr 2011, 15:31 -> 21:02

Svetski dan knjige

Na današnji dan Unesko je 1995. godine ustanovio Svetski dan knjige povodom smrti tvoraca "Hamleta" Viljema Šekspira i "Don Kihota" Migela de Servantesa. U kalendar kulturnih manifestacija u Beogradu ovaj datum je ušao pre nekoliko godina.

Danas se obeležava Svetski dan knjige. Ustanovljen je 1995. godine od strane Uneska, jer su na današnji dan davne 1616. godine u državama koje su bile veliki neprijatelji, preminula dva "besmrtna" književnika Španac Migel de Servantes i Englez Viljem Šekspir.

Knjiga-527.jpg

Pre nekoliko godina datum je ušao u kalendar kulturnih manifestacija u Beogradu.

Don Kihot, Hamlet i drugi Servantesovi i Šekspirovi junaci proživeli su vekove na stranicama knjiga prevedenih na sve jezike.

Pored vekova, za vreme kojih su oplemenjivali ljudske duše, delima Šekspira i Servantesa udahnut je život i na pozorišnim, muzičkim i baletskim scenama, a mnogo puta su ekranizovani i na filmu.

Don-Kihot-527.jpg
Uvek u borbi protiv vetrenjača - Don Kihot sa Sančom Pansom

Pored ova dva književnika, na današnji dan se obeležavaju rođenja Morisa Druona i Vladimira Nabokova, kao i smrti Inke Garsilasa de la Vege i Žozefa Pla.

Prvi put je ovaj dan povezan sa knjigom 1923. godine u Španiji, gde se na današnji dan slavi Sveti Đorđe.

Naime, od srednjovekovnih vremena na dan Svetog Đorđa, po običaju, muškarci su poklanjali ruže ženama, a od 1925. godine postala je tradicija da žene zauzvrat, svojim muževima, poklone knjigu.

U Španiji, pogotovu u Kataloniji, događaj je postao toliko popularan da se od ukupne godišnje prodaje knjiga, čak, polovina proda ili pokloni na ovaj dan.

Spanija-knjige-527.jpg
Tradicija u Španiji - knjiga za ružu

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno.

Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, ali se tada u Engleskoj koristio julijanski kalendar.

Međutim, Šekspir je umro 23. aprila po julijanskom kalendaru, što zapravo znači da je umro deset dana posle Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

1
коментари број коментара 0 | cwпошаљи коментар
1
1