Svetski dan knjige

Na današnji dan Unesko je 1995. godine ustanovio Svetski dan knjige povodom smrti tvoraca "Hamleta" Viljema Šekspira i "Don Kihota" Migela de Servantesa. U kalendar kulturnih manifestacija u Beogradu ovaj datum je ušao pre nekoliko godina.

Danas se obeležava Svetski dan knjige. Ustanovljen je 1995. godine od strane Uneska, jer su na današnji dan davne 1616. godine u državama koje su bile veliki neprijatelji, preminula dva "besmrtna" književnika Španac Migel de Servantes i Englez Viljem Šekspir.

Pre nekoliko godina datum je ušao u kalendar kulturnih manifestacija u Beogradu.

Don Kihot, Hamlet i drugi Servantesovi i Šekspirovi junaci proživeli su vekove na stranicama knjiga prevedenih na sve jezike.

Pored vekova, za vreme kojih su oplemenjivali ljudske duše, delima Šekspira i Servantesa udahnut je život i na pozorišnim, muzičkim i baletskim scenama, a mnogo puta su ekranizovani i na filmu.

Pored ova dva književnika, na današnji dan se obeležavaju rođenja Morisa Druona i Vladimira Nabokova, kao i smrti Inke Garsilasa de la Vege i Žozefa Pla.

Prvi put je ovaj dan povezan sa knjigom 1923. godine u Španiji, gde se na današnji dan slavi Sveti Đorđe.

Naime, od srednjovekovnih vremena na dan Svetog Đorđa, po običaju, muškarci su poklanjali ruže ženama, a od 1925. godine postala je tradicija da žene zauzvrat, svojim muževima, poklone knjigu.

U Španiji, pogotovu u Kataloniji, događaj je postao toliko popularan da se od ukupne godišnje prodaje knjiga, čak, polovina proda ili pokloni na ovaj dan.

Iako se 23. april često navodi kao datum smrti i Šekspira i Servantesa, to nije u potpunosti tačno.

Servantes je umro 23. aprila po gregorijanskom kalendaru, ali se tada u Engleskoj koristio julijanski kalendar.

Međutim, Šekspir je umro 23. aprila po julijanskom kalendaru, što zapravo znači da je umro deset dana posle Servantesa, zbog neslaganja između dva kalendarska sistema.

broj komentara 0 pošalji komentar