Srbi i Nemci

Profesorka univerziteta u Jeni, na kome je doktorirao i Vuk Stefanović Karadžić, Gabrijela Šubert objavila je knjigu "Srbi i Nemci - tradicija zajedništva protiv predrasuda". Moramo da se borimo da Srbistika i Srbi budu na pravom mestu u Nemačkoj, kaže Šubertova.

Na Univerzitetu Fridrih Šiler u Jeni, profesorka Gabrijela Šubert osnovala je interdisciplinarne studije za Jugoistočnu Evropu i bila dugogodišnji direktor Instituta za slavistiku.

Na univerzitetu na kome je doktorirao Vuk Stefanović Karadžić, profesorki Šubert prva obaveza je bila da nemačkim studentim, a i nemačkoj javnosti, objasni pojedine stvari koje se ne znaju. Tako je nastala knjiga "Srbi i Nemci - tradicija zajedništva protiv predrasuda", koja se od ovog meseca nalazi u našim obrazovnim institucijama i institucijama kulture.

Slavistika se, međutim, sve manje izučava u svetu, pa se nameće pitanje kako očuvati takve katedre na svetskim univerzitetima.

"Interesi tamo idu u drugom pravcu, i sve više se zatvaraju katedre za slavistiku. Posebno je u opasnosti južna slavistika. Mislim da moramo da se borimo za to, a moraju i vaši ljudi nešto da rade, da Srbistika, Srbi, budu na pravom mestu u inostranstvu u Nemačkoj. Jer toga sve manje ima, na žalost", kaže profesorka Gabrijela Šubert.

"Profesorka Šubert je radila na Univerzitetu u Berlinu. Njenim prelaskom u Jenu, katedra je prebačena u Jenu i sad je to praktično jedina katedra za srpski jezik i književnost koju mi imamo u Nemačkoj, a nekad smo kao Jugoslavija imali katedre po svim značajnim Nemačkim univerzitetima", priseća se rektor Univerziteta u Beogradu profesor Branko Kovačević.

Saradnja na polju filologije mogla bi da bude mnogo bolja, kao što je na polju elektrotehnike, mašinstva i medicine. Mnogi nemački profesori su gostujući profesori naših univerziteta.

"Zadovoljan sam saradnjom naših univerziteta. Saradnja srpskih i nemačkih naučnika ima veoma dugu tradiciju. Veoma sam zahvalan profesorki Šubert, njenom entuzijazmu i angažovanju da je očuva. U razgovoru sa vašim ministrom prosvete, saglasili smo se da je važna ne samo naučna, već i studentska razmena, kako bi se narodi zbližili i kako bismo stvorili Evropu kojoj svi težimo", rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas.

Knjiga profesorke Šubert "Srbi i Nemci - tradicija zajedništva protiv predrasuda" nastala je na Jenskom univerzitetu. Napisana je na dva jezika, srpskom i nemačkom, i govori o vezama dva naroda.

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. dec 2010, 00:42) - vojislav [neregistrovani]

NEma Veze

Katedra za Juznu Slavistiku postoji u Hamburgu, kao i u Berlinu , samo se sad zove Fakultet Juzne Slavistike - Srpskohrvatskog jezika !!! To znaci da se jezik izucava kao srpskohrvatski i istorija juznih Slovena !! Nije da samo u Jeni ima katedra Juzne Slavistike !!! Traze i Hrvati svoja prava :))

(nedelja, 26. dec 2010, 14:04) - anonymous [neregistrovani]

Nemci

Mi se Nemcima uglavnom divimo kroz njihova industrijska dostignuca, necemo im zaboraviti million zrtava u drugom svetskom ratu, treba da nam plate odstetu za to i da prestanu da pomazu neofasiste u YU poput ove u Hrvatskoj.

To je presek nasih odnosa i u svakom slucaju Srbi bi voileli da su im Nemci prijatelji sto bismo mi svakako bili njima.

(subota, 25. dec 2010, 15:34) - anonymous [neregistrovani]

ma hajde

Kakve predrasude, mi i nemci smo bili ok do XX-og veka, a onda pocinje sunovrat nasih odnosa njihovom zaslugom, a mogli smo imati dobre odnose sto da ne, ali sada je vec toliko toga ucinjeno, i ne samo u Drugom svetskom ratu, vec i u ovim desavanjima 90-ih, pa cak i dan danas Nemci rade otvoreno protiv nas. Znam da postoji mogucnost da tesko objavite ovaj komentar, ali pokusajte.

(subota, 25. dec 2010, 13:08) - Vladimir0710 [neregistrovani]

Snaga i moć pisane reči

Pisana reč i "lavine pokreće", a ova knjiga je izašla u pravo vreme i došla na pravo mesto, a verujem da mnogo govori. Predrasude su uvek bile najveći neprijatelj ljudskom rodu (bez obzira na religiju) za njegov napredak, razvoj svesti i medjuljudske komunikacije na svim poljima delatnosti u svakodnevnom životu, a posebno mladog naraštaja i budućih generacija. Pozdrav