Palavičini u galeriji RTS-a

Otvorena izložba skulptura Petra Palavičinija, u galeriji RTS-a. Autori izložbe Ljiljana Porčić i Dušan Milovanović opredelili su se za 26 dela, nastalih od 1919. do 1957. godine.

Jedinstvena retrospketivna izložba skulptura Petra Palavičinija (1887-1958), nastalih u periodu od 1919. do 1957. godine, večeras je otvorena u galeriji RTS-a.

Izložba obuhvata 26 skulptura (biste, aktovi, figure) u kamenu, mermeru i drvetu, kao i četiri slike drugih autora koje čine dokumentarističko-umetničku dopunu ove postavke jer su to portreti Palavičinija i slike njegovog ateljea.

Autori izložbe i kataloga su istoričari umetnosti Ljiljana Porčić i Dušan Milovanović.

Milovanović je, otvarajući izložbu, podsetio na značaj dela Palavičinija navodeći da je to samo deo njegove ostavštine. Otvaranju je prisustvovao i ministar kulture Nebojša Bradić.

Izložba jednog od najznačajnijih srpskih međuratnih umetnika, moći će da se razgleda do 30. septembra.

To je prva postavka koju će publika imati prilike da vidi u novom galerijskom prostoru, koji je RTS otvorio u nameri da svoju izložbenu delatnost proširi i na polje skulpture.

Osoben lirski ton i stilizacija

Često se govori kako je Petar Palavičini imao tri zavičaja: Dalmaciju, Češku i Beograd. Palavičini je rođen 1887. godine na Korčuli, gde uči kamenorezački zanat.

Godine 1909. na praškoj Likovnoj akademiji upisuje specijalistički kurs kod čuvenog češkog vajara Jozefa Vaclava Miselbeka. Godine 1921. Petar Palavičini trajno se nastanjuje u Beogradu. Bio je profesor na Umetničkoj školi, jedan od osnivača grupe "Oblik". Slovio je za jednu od omiljenih ličnosti u javnom životu Beograda.

Osoben lirski ton i stilizacija jeste nit koja povezuje celoukupan Palavičinijev opus.

Već prve godine boravka u Beogradu, iznedrile su novi Palavičinijev stil, kojeg je on nazivao "spiritualizovanim kubizmom", a što će ga kasnije svrstati u najviše domete modernizma naše međuratne skulpture.

Palavičini je govorio: "Ja spadam u takozvanu generaciju između dva rata. Kubizam, fovizam i ekspresionizam, to su bile struje koje su u to vreme vladale u likovnoj umetnosti. Pokušao sam i ja sa spiritizovanim kubizmom. Trudio sam se da povežem moderna shvatanja sa domaćom dalmatinskom tradicijom. Volio sam ranu renesansu i gotiku, to su i danas moje simpatije".

Petar Palavičini ostvario je brojna dela u kamenu, bronzi, drvetu - od sitne plastike, bisti, figura, aktova, do monumentalnih skulptura, zidnih reljefa, arhitektonske plastike.

Poslednje godine života proveo je u Dubrovniku, gde je umro 1958. godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 02. jul 2010, 05:06)
anonymous [neregistrovani]

lepse je sa kulturom

izgleda da nikoga ne zanima ovako nesto, nema komentara! svima je izgleda bolje da se raspravljaju o farmi!

(petak, 02. jul 2010, 00:53)
Vladimir 0710 [neregistrovani]

Kulturni duh RTS-a

Ovom postavkom RTS je pokazao i dokazao veličinu kulturnog duha, kako na televiziji i radiju (posebno radio Beograd 2) tako i kroz svoju galeriju. Takvim akcijama RTS dobija na veličini i popularnosti. Hvala svima koji rade na tome. Pozdrav