"Stojte, galije carske" u Centru "Sava"

Povodom stogodišnjice od početka Velikog rata, u velikoj dvorani Centra "Sava" izveden je scensko-muzički spektakl "Stojte, galije carske". Spektakl je održan u organizaciji "Svetigore" i Društva srpsko-ruskog prijateljstva, sa blagoslovom patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija Radovića.

Patrijarh srpski Irinej pozdravio je mnogobrojne goste i publiku, visoke zvaničnike iz političkog i javnog života, ali i učesnike skupa "Srpsko-ruski naučni okrugli sto o Prvom svetskom ratu", koji se ovih dana održava u Beogradu, prenosi Tanjug.

Podsetivši na više od 20 miliona poginulih u Prvom svetskom ratu, rekao je da je, srazmerno svom broju, srpski narod dao najveće žrtve.

"Svedoci smo pokušaja revizije istorije, neki uzrok tom strašnom ratu vide u pucnju Gavrila Principa i zato je važno što će se ovaj srpsko-ruski naučni skup baviti i tom temom", istakao je patrijarh Irinej.

Prema njegovim rečima, na istoričarima je da dokažu da Srbija nije kriva za rat.

"Srbija ga nije želela, rat joj je nametnut, a pobedama protiv tada moćne austrougarske države pokazala je hrabrost i rodoljublje", istakao je patrijarh.

Publiku je pozdravio Vladimir Ivanovič Jakunjin, predsednik Fonda "Andrej Prvozvani" i predsednik "Ruskih železnica", koji je podsetio na bliske odnose u teškim vremenima za srpski i ruski narod.

Jakunjin je najavio da će sutra na Kalemegdanu biti otkriven spomenik u čast ruskih i srpskih vojnika – branilaca Beograda.

Spektakl čija je autorka dramska umetnica Ivana Žigon, okupio je ansambl sa više od 200 izvođača.

U multimedijalnoj formi – sa igranim i pevanim scenama uživo, video-projekcijama dokumentarnih materijala i fotografija, predstavljena je tragična i pobedonosna priča o Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Publika je aplauzima pozdravila stihove Milana Rakića "Na Gazimestanu", sliku Gavrila Principa, snimak slavnog ruskog reditelja i glumca Nikite Mihalkova – koji je pročitao poruku ruskog cara Nikolaja Romanova o podršci Srbiji.

Na sceni su glumci oživeli istorijske ličnosti regenta Aleksandra – Tihomir Stanić, ruskog cara – Nikolaj Burljajev, vojvodu Mišića – Miša Janketić, vladiku Nikolaja Velimirovića – Tihomir Arsić, vojvoda Stepu – Lepomir Ivković, Milunku Savić – Ivana Žigon, majora Gavrilovića – Nebojša Kundačina.

Ulogu Srbije tumačila je guslarka Bojana Peković, a članovi plesnog tima "La luna" iz Jagodine i mnogobrojni mladi učesnici predstavili su srpsku i austrijsku vojsku u koreografski stilizovanim ratnim scenama.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 02. okt 2014, 12:23) - Жељко [neregistrovani]

Реприза обавезно!

Било би добро да се овај музичко-сценски спектакал поново види на програму РТС-а.

(utorak, 30. sep 2014, 10:47) - Karolina [neregistrovani]

Maestralni spektakl

Spektakl za pamcenje! Maestralne glumice Jelena Zigon, Katarina Radivojevic, mlada, talentovana i prelepa Milica Janketic i predivna srpska diva Ivana Zigon koja nam je podarila ovo svetsko cudo. Bozanstvena muzika, scenski nastup, vizuelni efekti i sto je najvazniji vrhunska emocionalnost. Steta sto nema reprize. Molim vas pustite nam da ponovo uzivamo.

(ponedeljak, 29. sep 2014, 00:56) - profesorka [neregistrovani]

Stojte galije carske

Spektakl je probudio u meni i mojoj porodici sva patriotska osecanja kao i secanje na nase slavne pretke koji su poginuli na raznim bojistima tokom Prvog svetskog rata. Ovom scensko vizuelnom epopejom prenosi se na jedan aktuelni i multimedijalni nacin ideja o proslosti i herojstvu nasih predaka, poput zaveta mladim generacijama. Ovo je odlican nacin na koji mladi ljudi treba da komuniciraju sa tradicijom i prosloscu, preko novih medija i neprolaznih vrednosti.

(ponedeljak, 22. sep 2014, 23:21) - Потомак1918 [neregistrovani]

Реприза

Представа на част и дику и прецима и потомцима. Гледати је за Славу. И на благдане. У забавишта, у школе! И на факултете. И у Новом Саду и у Требињу, Бањалуци и у дијаспори. Мјузиклепопеја за фамилију и пријатеље. За радост и тугу. За понос и инат. За опстанак. Сузе за Дарију и Флору и Надежду…за Цара и Гаврила…за Војника, Каплара… Ђенерала. За Мачву, Албанију, Видо…За Србију. За Белог Анђела. Мјузиклепопеја-представа какву Србија до сада није имала. Хвала ти Сестро и Мајко за епопеју. Бели Анђео и Србски војник те чували

(subota, 20. sep 2014, 02:25) - anonymous [neregistrovani]

zelimo reprizu

svu dele misljenje da srbija nikada nije imala ovakav spektakl

(četvrtak, 18. sep 2014, 16:20) - Наташа [neregistrovani]

Нека нам Бог чува Ивану

Нисам одгледала спектакл уживо! Страшно!!! Оно што сам одгледала на РТСу,било је довољно да се исплачем за десетку. Ивана, ХВАЛА ВАМ ДО НЕБА, заслужили сте највећа признања које ова земља може да пружи. Немојте нас оставити без репризе, неко мора да нас подсећа зашто нас данас сналазе катаклизме - заборавили смо на толике жртве и страдања.

(četvrtak, 18. sep 2014, 14:41) - Vlastimir [neregistrovani]

Ponosni na istoriju i Ivanu

Srpski narod može biti ponosan na svoju istoriju. Ponosan je i na Ivanu Žigon, koja nam je, tu istoriju oživela-dočarala, na fascinantan način, da nijedan gledalac nije mogao da bude pošteđen emocija do suza. Spektakl koji nas uči i opominje.
Hvala Ivani što je neumorna na očuvanju neraskidive veze sa bratskim ruskim narodom.
Ivana je znala da nastavi dela u velikom stilu svoga oca Steve.
Mirjana i Vlastimir iz Niša

(četvrtak, 18. sep 2014, 10:00) - anonymous [neregistrovani]

bojan

repriza. obavezno!

(četvrtak, 18. sep 2014, 09:41) - Nena [neregistrovani]

Oduševljena

Bila sam sinoć u Sava Centru i oduševljena sam! Ja bih išla ponovo da pogledam, ako bi bilo reprize. Glavni dogadjaji koji su prikazani iz I svetskog rata su brižljivo odabrani i na pravi način predstavljeni, pri čemu se vodilo računa da ne bude predugo i da neki delovi budu dosadni! Scene i dogadjani su se smenjivali bez pause, sve je savršeno funkcionisalo! Hvala Ivani Žigon, svim organizatorima i učesnicima!

(četvrtak, 18. sep 2014, 02:57) - Milica [neregistrovani]

Predivno

Potpuno ste u pravu! Bilo je lepo, emotivno, jednom recju SAVRSENO! Viseminutni aplauz na kraju je nagradio SVE ucesnike ovo prelepo scensko izvodjenje!