Četiri španska "mačora" u Beogradu

Izložba "Četiri mačora" otvorena u galeriji "Nju Moment". Beogradskoj publici predstavljeni grafički radovi svetski poznatih umetnika Pikasa, Dalija, Tapijesa i Miroa.

U galeriji "Nju Moment" otvorena je izložba "Četiri mačora". Ova izložba beogradskoj publici predstavlja grafičke radove najznačajnijih svetski poznatih španskih umetnika Pabla Pikasa, Salvadora Dalija, Antonija Tapijesa i Huana Miroa.

Zajednički imenitelj četiri velika imena španskog modernizma Pikasa, Dalija, Tapijesa i Miroa jeste inovativnost i autentičnost. "Četiri mačora" nije samo simbolično ime izložbe.

Lazar Sakan iz galerije "Nju Moment" kaže da je izložba dobila naziv je po barselonskom kafiću "Četiri mačora", što u katalonskom slengu znači njih nekoliko.

"Tamo su se svi oni okupljali i to je zaista mesto gde je i nastao modernizam. A interesantno je i da je Hilandarska 14 mesto gde se već 30 godina okupljaju najveći kreativni umovi", objašnjava Sakan.

Sva četiri umetnika stvorila su nove umetničke pravce, a lokalnu katalonsku atmosferu pretvorili su u internacionalnu.

Istovremeno, sva četvorica su bili vrsni grafički majstori, što potvrđuje izložba u geleriji "Nju Moment".

"Jednostavno uživaš u grafici kada vidiš šta su sve oni bili u stanju da ostavre, a grafika je inače jako zahtevna tehnika, jer tu kada zastužeš u ploču ili kamen, nema popravke", kaže Lazar Vujić iz galerije "Fajn art" iz Ljubljane.

Za "Četiri mačora" važi upravo ono što je Dali rekao za svoja dela "Tajna mog uticaja jeste u tome što je zauvek ostao tajna".

broj komentara 0 pošalji komentar