Slike Ignjata Joba u Galeriji RTS-a

Posle pola veka, samostalna izložba Ignjata Joba u Galeriji RTS-a. Predstavljena su dela iz Narodnog muzeja u Beogradu. Ignjat Job, slikar prve polovine 20. veka, jedan je od najznačajnijih predstavnika ekspresionizma u srpskom, hrvatskom i jugoslovenskom slikarstvu.

U Galeriji RTS-a, koja dosledno nastavlja da organizuje kapitalne retrospektivne izložbe velikana jugoslovenske i srpske istorije umetnosti, otvorena je izložba slika Ignjata Joba (1895–1936) iz zbirke beogradskog Narodnog muzeja, nazvana "Uzvitlan životom i stvaralaštvom".

Otvarajući izložbu, v. d. direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković iskoristila je priliku da zahvali Galeriji RTS-a i predsedniku Saveta RTS-a za likovno stvaralaštvo Nikoli Mirkovu što omogućavaju u svom prostoru da se putem tematskih izložbi pokažu vrednosti koje čuva muzej zatvoren za posetioce već skoro celu deceniju.

Ona je citirala autorku postavke i teksta u katalogu istoričara umetnosti i višeg muzejskog savetnika Ljubicu Miljković da je lako organizovati ovako sjajnu izložbu ako se ima izvrsni umetnik poput Joba, jednog od najznačajnijih ekspresionista jugoslovenskih prostora između dva svetska rata, umetnika čija su dela uvrštena u antologijske preglede srpske, hrvatske i jugoslovenske umetnosti, od kojih se neka, najznačajnija, čuvaju u Narodnom muzeju.

Bojana Borić Brešković izrazila je nadu da će se uspešna saradnja muzeja i Galerije RTS-a nastaviti, jer je ovaj galerijski prostor izuzetan i u njemu mogu da dođu do punog izražaja blaga koja muzej čuva.

Direktor Televizije Beograd i predsednik Saveta za likovno stvaralaštvo RTS-a Nikola Mirkov je kao domaćin konstatovao da ova izložba 22 Jobove slike prevazilazi, po umetničkim vrednostima i značaju, ono što se u Galeriji RTS-a do sada izlagalo.

On je otkrio da njegovo prijateljstvo sa aktuelnom direktorkom Narodnog muzeja seže u školske dane, pošto su oboje pohađali čuvenu Klasičnu gimnaziju i da je to bio jedna od razloga da su se lako i brzo dogovorili kako će izložba biti obezbeđena bez ogromnih troškova plaćanja osiguranja.

On je "prozvao" istoričara umetnosti Nikolu Kusovca, koji je radni vek proveo kao kustos Narodnog muzeja da kaže nekoliko reči o izložbi koja pruža šansu posetiocima da prvi put od 1958. godine vide reprezentativnu samostalnu smotru remek-dela Ignjata Joba u Beogradu.

"Ponosam sam što sam radio u Narodnom muzeju u kome su moji preci prepoznali istinske vrednosti, sakupili ova remek-dela i sačuvali ih za buduća pokolenja", kazao je Kusovac i dodao da su to slike na kojima je umetnik istakao svoje moćne ekspresionističke sonate koje odzvanjaju kao da ih izvodi veliki orkestar".

Izložba, koja će biti otvorena do 31. marta, obuhvata dela nastala u periodu između 1923. i 1935. godine, među kojima su neki od na najlepših pejsaža, portreta, žanr-scena koje je ovaj jedinstveni umetnik naslikao.

Job je rođen u Dubrovniku, umro je u Zagrebu, a kao vatreni Jugosloven boravio je u dužim intervalima u Srbiji. Po majci je poreklom iz Nemačke, po ocu iz Italije, a bio je kosmopolita katoličke, a zatim pravoslavne veroispovesti. Slikarstvo je studirao u Zagrebu. Bio je član beogradske umetničke grupe "Oblik".

Boravio je i stvarao u Zagrebu, Rimu, Napulju, Kapriju, Beogradu, Kulini, Supetru na Braču, Splitu, Lumbardi i Komiži. Njegova dela uključivana su u antologijske preglede srpske, hrvatske i jugoslovenske umetnosti, a neka od njegovih najznačajnija dela čuvaju Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 23. feb 2013, 17:42)
anonymousDragan [neregistrovani]

galerija RTS

Treba da bude dosta ovakvih izložbi

(petak, 22. feb 2013, 19:58)
Nikola [neregistrovani]

Porodica Job

po Krležinom mišljenju, Ignjat Job je osnivač modernog srpskog slikarstva. Treba se setiti i njegovog starijeg brata Cvijeta Joba (Dubrovnik, 1892 - Krupanj, 1914), koji je sa studija slikarstva iz Minhena došao kao srpski dobrovoljac i poginuo za slobodu svoje otadžbine kod Krupnja, novembra 1914.

(petak, 22. feb 2013, 17:02)
misabjelic [neregistrovani]

Jobova izlozba

Kako je dobra ideja da se ozivi secanje na Joba i na njegove likovnom poezijom ozarene slke! Samo napred i potsetite nas na druge, neke vec zaboravljene, likovne umetnike.