Slovenačka briga za region

Slovenački premijer Borut Pahor se poverio Amerikancima - Čeka nas pakao, ako Hrvatska uđe u EU pre Srbije, navodi se u depeši američke ambasade u Ljubljani koju je objavio "Vikiliks".

"Ukoliko Hrvatska uđe u EU, a Srbija bude izostavljena, čeka nas pakao", izjavio je slovenački premijer Borut Pahor, prilikom posete američkih senatora Džordža Vojnovića i Džen Šaen Sloveniji.

Pahorova zebnja navedena je u dokumentima koji su objavljeni na Vikiliksu, a koji je napravila američka ambasada u Ljubljani 24. februara 2010. godine.

Slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar je senatorima otkrio kako je srpska vlada zabrinuta da bi Srbija mogla izgubiti zamah prema evroatlantskim integracijama ukoliko ih zameni neka druga vlada.

Žbogar je ocenio kako je vlada premijera Mirka Cvetkovića napredna, ali je, istovremeno, izrazio svoje sumnje u njenu održivost, navodi se u depeši.

U toku sastanka sa američkim senatorima bilo je reči o situaciji na Kosovu, kada je slovenačka ministarka odbrane Ljubica Jelušič predložila kako bi slovenačka vojska u sastavu KFOR-a mogla čuvati srpske manastire i enklave na Kosovu.

Vašington hteo da smeni Dodika

"Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling je u februaru 2007. godine zapretio upotrebom bonskih ovlašćenja protiv Milorada Dodika, tadašnjeg premijera RS, uz mogućnost njegovog uklanjanja s pozicije", naveo je Daglas Meklhejni, tadašnji američki ambasador u BiH, u depešama koje je objavio sajt Vikiliks.

Kako je napisao Meklhejni, Švarc-Šiling je predložio set mogućih sankcija protiv Dodika, upotrebom bonskih ovlašćenja. Jedna moguća mera je suspenzija implementacije aneksa o specijalnim i paralelnim vezama RS i Srbije.

Prema pisanju Nezavisnih novina, Meklhejni je napisao i da bi američka vlada podržala takve sankcije protiv Dodika, i zato jer su, kako je rekao, neki njegovi potezi ugrozili američku politiku na Balkanu.

Švarc-Šilingu i Amerikancima smetala je, kako se navodi, Dodikova retorika u vezi sa referendumom u RS, Dodikovi zapaljivi stavovi u vezi sa Kosovom, kao i stavovi o položaju Hrvata u BiH, odnosno zalaganje za hrvatski entitet.

broj komentara 10 pošalji komentar
(nedelja, 18. sep 2011, 22:30) - partizan komesar [neregistrovani]

Slovenci

Kad se Hrvati naljute na Slovence onda ih zovu 'Alpski Srbi'. Tako dođemo na to da su uvek neki Srbi krivi.

(četvrtak, 15. sep 2011, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Условљавања.

Питам се чиме ће нас Хрватска условљавати када постане чланица ЕУ??? Да ли да прихватимо то да се никада не врате сви прогнани из Хрватске...

(četvrtak, 15. sep 2011, 21:09) - Pero [neregistrovani]

Nada

Uzaludan trud ulažu Slovenci.
Hrvatska je završila pregovore, u 12. mjesecu potpisuje pristupni ugovor, za 2. godine ulazi u EU.
Srbija će to sve obaviti sa najmanje 6 godina kašnjenja.

(utorak, 13. sep 2011, 21:37) - anonymous [neregistrovani]

Kosovo

su Slovenci vec pocetkom osamdesetih godina poceli da podsticu ka samostalnosti. Slusao
sam jednog tadesnjeg njihovog politicara koji
je posetio Jugoslovenski klub u Baselu kako kaze: "Ja nemam nista protiv da Kosovo postane republika ali ne pitam se samo ja".

(utorak, 06. sep 2011, 19:39) - anonymous [neregistrovani]

Покајање

Променили су мишљење!

(utorak, 06. sep 2011, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Pa kao pakao

Niste nam priložili obrazloženje Pahorove izjave i sad je svako može tumačiti pos svojoj sopstvenoj zebnji pa ću evo i ja da protumačim svoju zebnju. Mislim da je Pahorova zebnja malo preuveličana ali da tačno je da nam predstoje problemi koji će nastati ako Hrvatska pritupi EU prije svih drugih preostalih republika bivše SFRJ a ne samo Srbije, sa izuzetkom Makedonije.

(ponedeljak, 05. sep 2011, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

zlovenija

Da bog da vam Zlovenci bili najbolji prijatelji

(ponedeljak, 05. sep 2011, 19:59) - anonymous [neregistrovani]

Hvala Slovencima,

pored takvih prijatelja, neprijatelji nam ne trebaju.

(ponedeljak, 05. sep 2011, 19:16) - anonymous [neregistrovani]

interes

U Sloveniji postoji veliki interes, tako političara, kao i običnog naroda, da Srbija udje u EU zajedno sa Hrvatskom. A slovenska politika na tome radi več neko vreme, više manje potajno, da se ne bi zamerala hrvatima previše. Srbija večeg prijatelja, po pitanju priključenja EU nema i slične stavove možete čuti od više manje svih slovenskih političara.

(ponedeljak, 05. sep 2011, 19:15) - dragan [neregistrovani]

Ne hvala!

Zasto bi Slovenci sada branili srbe na Kosovu kad to nisu htjeli dok su bili u Jugoslaviji?