Čavić i Cerić na "Vikiliksu"

U depeši bivšeg ambasadora SAD u BiH Čarlsa Ingliša navodi se da je nekadašnji predsednik RS i sadašnji lider Demokratske partije Dragan Čavić tvrdio da će preuzeti Srpsku demokratsku stranku. Amerika tražila od Cerića da ne koristi reč genocid kada govori o situaciji u Pojasu Gaze, objavljuje "Vikiliks".

Internet sajt Vikiliks objavio je detalje razgovora političara iz RS sa američkim zvaničnicima u BiH. U depeši bivšeg američkog ambasadora u BiH, u kojoj prenosi sadržinu tih razgovora, navodi se, između ostalog, da je Dragan Čavić tvrdio da će preuzeti Srpsku demokratsku stranku.

U depeši, kako prenose banjalučke Nezavisne novine, od 10. decembra 2008. godine, koju je tadašnji američki ambasador u BiH Čarls Ingliš uputio centrali u Vašingtonu, navodi se da je u razgovoru sa tadašnjom zamenicom američkog ambasadora u BiH Džudit Cetkin bivši predsednik Republike Srpske i sadašnji lider Demokratske partije Dragan Čavić najavio da će preuzeti ili reformisati Srpsku demokratsku stranku.

Cetkinova je, u odvojenim susretima 2. i 3. decembra 2008. godine u Banjaluci, razgovarala sa nizom vodećih političara RS. Dalje se navodi da je Čavić rekao da će biti teško skloniti Mladena Bosića, predsednika SDS-a, sa čela te partije.

Što se tiče opcije pokretanja nove stranke, Čavić je objasnio da će odlučujući faktor biti da li može ubediti bilo kojeg poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS da mu se pridruži.

Visoki funkcioner Partije demokratskog progresa Branislav Borenović je tokom tih razgovora rekao Cetkinovoj da je lider stranke Mladen Ivanić "veoma razočaran" što mora doći do raskida sa SNSD-om i naglasio da će sledeće dve godine biti veoma teške za PDP ukoliko do raskida dođe.

Tadašnji predsednik RS Rajko Kuzmanović rekao je Cetkinovoj da lider SNSD-a i tadašnji premijer Milorad Dodik nije nacionalista ili autokrata, već je jednostavno pogrešno shvaćen i da RS želi samo ono što joj pripada po Dejtonu.

Kuzmanović i Igor Radojičić, tadašnji i aktuelni predsednik Narodne skupštine RS, rekli su Cetkinovoj da je najbrže rešenje pitanja Brčkog donošenje zakona baziranog na Prudskom sporazumu.

U zaključku depeše se navodi da Dodik još zauzima jaku poziciju i da "njegova partija i narod snažno stoje iza njega".

Zahtev Ceriću da ne koristi reč genocid

Među depešama Čarlsa Ingliša, koje je objavio sajt Vikiliks, je i ona od 12. januara 2009. godine, u kojoj američki diplomata navodi da je od poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Mustafe Cerića tražio da prestane da koristi reč genocid kada govori o dešavanjima u Gazi, prenele su Nezavisne novine.

U depeši se kaže da je Cerić pozvan da reč genocid ne koristi u svetlu tadašnjih antisemitskih incidenata u BiH, do kojih je došlo zbog događaja u Gazi.

Američki ambasador pozvao je reisa Cerića 12. januara 2009. da bi protestovao zbog njegovog označavanja događaja u Gazi kao pitanje genocida.

Cerić je tokom razgovora izbegavao da obrazloži zašto koristi termin genocid, pri tom navodeći jak osećaj koji su slike iz tog dela sveta ostavile na njega, pišu Nezavisne novine.

"Američka ambasada razgovarala je s Jevrejskom zajednicom o njihovoj zabrinutosti zbog javnog mnjenja u BiH i direktno je potvrdila naše sopstveno nezadovoljstvo i protivljenje reisovoj pogrešnoj oceni događaja i njegovog označavanja genocidom", ističe se u depeši ambasadora Ingliša.

Dalje se navodi da je odgovor Jevrejske zajednice u BiH bio odmeren i korektan, a saopštenja Islamske zajednice neodgovorna.

Pomenuta je i izjava visokog zvaničnika SDA i člana parlamenta Bakira Izetbegovića, koji je povezao scene iz Gaze s ratnim scenama u Sarajevu, naglasivši da je "vreme za iznošenje istine i osuđivanje lošeg ponašanja Izraela".

"Iako nije direktno prešao granicu izjednačavanja Jevreja s nacistima ili označavajući ih nosiocima genocida, on je indirektno uporedio akcije Izraelaca sa Srbima i dodatno je podjario etničko i religiozno nepoverenje", zaključuje se u depeši koju je poslao ambasador Ingliš.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 04. sep 2011, 18:28) - anonymous [neregistrovani]

Хаха

е мој Церићу, доби и ти... а мала му Босна па решио да исправља светску политику. Добијаће тај и пацке и инструкције, не био му у кожи.

(utorak, 30. avg 2011, 18:19) - Said ateista [neregistrovani]

Politicka korektnost?

Znaci americki diplomata ce te maltretirati
ako nisi "politicki korektan" u jednom protektoratu kao sto je Bosna (a ni ostali Balkan nije daleko od toga)

Ne volim ove sto pisu, "znamo mi to".
Ne, ne znamo da ako neko kaze da mu se gadi sta Izraelci rade Palestincima da ce ga preko usta udarati licno americka diplomatija!

(utorak, 30. avg 2011, 17:18) - anonymous [neregistrovani]

Dobro sve mi to već znamo

Ko je Mile Dodik vidjelo se i neki dan u Kozarskoj Dubici kad je banuo na zbor zavladala prava euforija. Jedan je Mile Dodik

(utorak, 30. avg 2011, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

Blokada

"Bez obzira na odluke Ustavnog suda, bošnjački lideri i predstavnici u Vijeću naroda pokušaće blokirati sve zakone koje donosi Narodna skupština Republike Srpske bojkotom sjednica Vijeća naroda, navodi se to u depeši Ambasade SAD upućenoj u Vašington 24. jula 2009. godine."

http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=45329