Štap za Dodika!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, nekada miljenik Vašingtona, u poslednje vreme na Zapadu se smatra "opasnim", piše "Rojters" pozivajući se ne depeše "Vikiliksa".

Tajne depeše američkih diplomata pokazuju da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poslednjih godina sve više izaziva nezadovoljstvo Vašingtona zahtevima za veću autonomiju RS. U depešama se govori o Dodikovom sve prkosnijem stavu i težnji ka secesiji, koju mnoge diplomate i zvaničnici u regionu vide kao najveću opasnost za stabilnost na Balkanu.

Dodik je, otkrivaju materijali u koje je Rojters imao uvid, otvorio stare rane kada je 2009. godine rekao da bosanski muslimani stoje iza napada na sarajevskoj glavnoj pijaci 1994. i 1995. godine, kada je poginulo više od 100 ljudi.

Tadašnji američki ambasador u BiH Čarls Ingliš rekao je Dodiku da je poricati činjenice o tim napadima isto kao poricati Srebrenicu.

"Oni koji to čine, biće tretirani kao oni koji negiraju Holokaust - u najboljem slučaju smatraće se marginalnim elementima, na sumanutoj margini i sa duboko negativnim programom", rekao je Ingliš, koji je godinama službovao na Balkanu.

Depeše otkrivaju i da je Vašington želeo da visoki predstavnik u BiH zauzme oštriji stav po tom pitanju.

"Dodik postaje sve opasnije prkosan i jedak u odsustvu jasnog odgovora visokog predstavnika", napisao je Ingliš u depeši iz juna 2009. godine.

Dodik potkopava državu 

U poruci se navodi i da je Dodik "pojačao tempo svojih napora da reforme unazadi i potkopa državu. Njegov cilj je, u najmanju ruku, da obnovi nivo autonomije koji je RS imala na kraju rata 1992-1995. godine".

Diplomate i analitičari već dugo spekulišu o ciljevima "grubog i pomalo plahovitog lidera SNSD-a", kako se u depeši iz 2006. godine govori o Dodiku. Drugi dopis iz maja 2009. godine, opisuju njegovu "halabuku" kao opasnu, ma kakav bio njegov cilj.

"Iako Dodikova retorika zvuči neupućenima kao apsurdno pozerstvo, javnost u RS uzima je zdravo za gotovo, a njega vidi kao branioca RS", ističe se u depeši i dodaje da "u najmanju ruku to stvara klimu u RS u kojoj je bilo kom političaru, pa i Dodiku, nemoguće da napravi kompromis, uključujući one koji se tiču državnih reformi neophodnih da bi se Bosna približila NATO-u i EU".

"Još je opasnije što se stvara klima u kojoj Srbi vide državu kao neprijatelja, a javnosti u RS ulivaju nade da će u izvesnom trenutku Dodikovi 'legalni argumenti' prevagnuti i da će RS na kraju osigurati razlaz - nade koje dodatno jačaju Dodikove redovne spekulacije o takvoj mogućnosti", navodi se u depeši.

U jednoj depeši, napisanoj posle sastanka Dodika i četvorice generala bosanskih Srba 2007. godine, pominje se zabrinutost koju je izrazio bosanski ministar odbrane Selmo Cikotić.

Cikotić je naveo da raspolaže obaveštajnim informacijama da Rusija i ondašnji premijer Srbije Vojislav Koštunica otvoreno hrabre Dodika i podstiču ga u nastojanjima da destabilizuje situaciju.

"Cikotić je pozvao ambasadora da ne odustaje od suprotstavljanja premijeru RS Dodiku koji iz političkih razloga stvara veštačku krizu. Cikotić je rekao da bi samo 'verodostojna pretnja silom' naterala Dodika da ustupi."

Dodik: Ambasadori ne treba da vode zemlju

Na pitanje Rojtersa da prokomentariše depeše, Dodik je rekao da one pokazuju kontinuirani model stranog mešanja i zbivanja u Bosni.

"Ambasadori ne treba da vode zemlju, oni treba da se ponašaju onako kako se ponašaju u drugim zemljama, to mi želimo", naveo je predsednik RS.

Komentarišući sastanak Cikotića s američkim ambasadorom, Dodik je istakao da je "neverovatno kako ministar odbrane pokušava da se meša u lokalnu politiku" i dodao da je reč o "mešanju vojske u civilna pitanja".

Depeše ukazuju i na to kako političke podele unutar EU i drugde komplikuju sposobnost međunarodne zajednice da pruži odlučni odgovor na izazove u BiH.

"Sagovornici iz EU zabrinuti su povodom Dodikovih pretnji u BiH", kaže se u depeši iz 2007. godine o konsultacijama SAD i EU koje se tiču BiH.

"Nekoliko sagovornika dovelo je u pitanje spremnost EU da podrži oštrije mere, uključujući one koje bi podrazumevale da se Dodik na kraju smeni", navodi se u depeši.

U aprilu 2009. godine Ingliš je naveo da sumnja u to da li je EU u stanju da da adekvatnu podršku Bosni kada se završi misija OHR.

"Nismo toliko sigurni da li su Evropljani spremni da rukovode Bosnom posle OHR", napisao je Ingliš u depeši pod nazivom "Šta da se radi s problemom zvanim Bosna".

"Dok u Evropi, možda, veruju da je njena privlačnost dovoljna da se prevaziđu duboke etničke podele u Bosni i njene nefunkcionalne državne strukture, dokazi govore drukčije. Deo problema je u tome što je sama EU podeljena u pogledu Bosne", rekao je Ingliš.

"Među državama članicama, samo par njih, a pre svega Britanija, jasno shvataju opanosti koje nosi sa sobom trenutna politička dinamika Bosne. Time što će naprosto da potisne u stranu problem Bosne, EU rizikuje da se u Bosni ponovi dinamika EU-SAD iz 1991. godine", upozorio je Ingliš.

"Srbi reaguju na 'štap' (to jest, sankcije), ali mi se moramo rešiti da ga primenimo u slučaju potpune nepomirljivosti", zaključuje u depeši tadašnji američki ambasador u BiH.

broj komentara 8 pošalji komentar
(sreda, 11. maj 2011, 07:46) - zeka [neregistrovani]

pikazo si im zube

tako treba,republika srpska postoji i treba da postoji,za rad srba u njoj.

(ponedeljak, 02. maj 2011, 08:13) - Жељко [neregistrovani]

Истина

Амерички политичари и аналитичари неће да схвате да је неправда која је учињена српском народу, а учињене су у Босни, Хрватској и Косову и Метохији главни узрочник нестабилности на Балкану.Без исправљања тих неправди неће бити трајног мира јер ће следећа руководства Србије морати да теже исправљању неправде.

(sreda, 20. apr 2011, 07:47) - anonymous [neregistrovani]

"Stap za Dodika"

jeste,Evropa drsce od Dodika.....daj ne mlati covec svasta.

(petak, 15. apr 2011, 10:56) - Deda Pera [neregistrovani]

Stap za Dodika

Necudime sto zapad napada Dodika posto on ne
zeli da bude sluga zapadu.
A specijalne posto on ne zeli da podvrgne
Srbe Becu. Ako Turci to vole onda dovidjenja

(sreda, 13. apr 2011, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

РС

Република Српска мора да постоји са или без Додика.

Али боље је да се не играмо са змијом јер бољег човека за овај посао нема

(nedelja, 10. apr 2011, 14:16) - anonymous [neregistrovani]

Carls Inglis

I njegovo vidjenje stvari ali jednostrano, zbog lobista u Americkom Kongresu!

(četvrtak, 07. apr 2011, 17:52) - anonymous [neregistrovani]

srbin

Dodik zna on dobro sta radi.

(četvrtak, 07. apr 2011, 15:53) - anonymous [neregistrovani]

Dodik

americki covjek! Ko to nije znao, ne zna nista!