Počeo žalbeni postupak na presudu Šarićevoj grupi

Pred Apelacionim sudom u Beogradu počela je sednica za razmatranje žalbi na osuđujuću presudu Darku Šariću i ostalim okrivljenim za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Pošto je postupak već vraćan na ponovno suđenje, Apelacioni sud sada treba da donese konačnu odluku.

Na sednici, koja je održana u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, sudija izvestilac počeo je sa predstavljanjem druge prvostepene presude u ovom slučaju, koja je napisana na oko 600 strana.

Sednici su, pored advokata i Šarića, prisustvovali skoro svi optuženi u ovom slučaju.

Očekuje se da će referisanje presude biti nastavljano i sutra, a narednih dana će preći na žalbe tužilaštva, osuđenih i njihovih branilaca, koji će koji će imati priliku i da usmeno oblazlože svoje stavove.

Predviđeno je da sednica za razmatranje žalbi traje deset dana. Potom će, na nejavnom delu sednice, sudsko veće odlučiti o žalbama.

Specijalni sud u Beogradu je nakon ponovljenog suđenja, 10. decembra 2018. godine prvostepenom presudom osudio Darka Šarića na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora kao organizatora kriminalne grupe koja je krijumčarila kokain, a njegove saradnike i pripadnike grupe na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok je dvojicu oslobodio od optužbi za pomaganje izvršiocima posle izvršnog krivičnog dela.

Osmorica optuženih još u bekstvu

Pošto je postupak već jednom bio vraćen na ponovno suđenje, jer je 2016. godine ukinuo prvostepenu presudu, Apelacioni sud sada treba da donese konačnu odluku o ovom slučaju, a ukoliko bude želeo detaljnije razjašnjenje stvari - može sâm da otvori glavni pretres i izvede dokaze koje smatra ključnim.

Šarić je četiri i po godine bio u bekstvu, a srpskim vlastima se predao 18. marta 2014. godine, od kada se nalazi u pritvoru, dok se svi ostali sada brane sa slobode ili su u kućnom pritvoru.

Osmorica optuženih su još u bekstvu.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra, a proces je u završnici.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво