Kućni pritvor Srbinu povratniku iz Kline

Osnovni sud u Peći izrekao je meru kućnog pritvora Miloradu Zajiću, pod optužbom za navodne ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Milorad Zajić je uhapšen u stanici policije u Klini kada je na poziv kosovske policije došao u policijsku stanicu da preuzme pokućstvo koje mu je prethodno ukradeno.

Na prvom saslušanju po hapšenju, tužilac Specijalnog tužilaštva uvažio je argumente advokata Dejana Vasića, da Milorad Zajić već dugo godina živi u Klini i da je u godinama i narušenog zdravlja, pa mu je tako mera sudskog zamenjena kućnim pritvorom.

"Zajić je prijavljen od nekih svojih komšija da je, navodno, tokom rata 1999. kao pripadnik policije, učestvovao u paljenju kuća Albanaca i u daljem toku istrage bi trebalo da se ovi navodi provere putem saslušanja nekih od svedoka koje tužilac predloži", navodi advokat Vasić. 

Komšije kažu da je tokom rata bio bankarski službenik.

"Oko ratnih zločina, mislim da nema nikakve veze. Čovek je miran, neprimetan", ističe predstavnik Srba u lokalnoj samoupravi u Klini Božidar Šarković.

Među malobrojne povratnike u Klini uvukao se strah. 

"Svi su uplašeni. Razgovarao sam sa komšijom, koji kaže 'sutra sam možda i ja, Božo, na poternici'. Kako da proverimo to, šta se to dešava sa nama. Ljude u 75-80 godina privode i stavljaju po nekim pritvorima, maltretiraju, čist pritisak da se Srbi što pre sa ovih prostora isele", smatra Šarković.

Nov napad na povratnike na KiM desio se danas u selu Donji Dragoljevac kod Istoka, kada su Albanci fizički napali povratnika Blagoja Zuvića, zato što neće da im proda imanje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се