Претучен Србин код Истока

Комшије Албанци претукле Благоја Зувића из Доњег Драгољевца код Истока на улици, надомак његове куће. Према сазнањима косовског Министарства за заједнице и повратак, мотив напада је проблем око имовине. Осумњичени је ухапшен.

Благоје Зувић се са породицом прошле године вратио на Косово, а данас су га испред дворишта напале комшије Албанци.

"Одмах је питао: 'Ко ти је ово чистио?' Рекох, не знам. 'Значи, хоћеш да ми продаш ону њиву доле?' Рекох, нећу. Каже, 'има да продајеш' и док сам се окренуо, он ме је ударио. Нисам ни видео како ме ударио, само сам пао одједном", објашњава Благоје Зувић.

Зувић је под сталним притиском Албанаца да прода четири и по хектара земље. Напад је пријавио полицији и чека реакцију, а каже да га нису уплашили. 

"Не Бога ми, ни грам. Ја сам ово очекивао, само нисам знао дан. Од њега се овоме нисам надао. Долазио је најмање шест, седам пута, ту код мене би седео. Е, од како сам ово очистио, они су видели да нећу да продајем и тад су ударили", истиче Зувић.

У Доњем Драгољевцу живи осам српских повратничких породица. У општинама Исток и Клина је око 1.000 Срба повратника.

Јевтић: Наставак притиска на повратнике  

Потпредседник Владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић оценио је да је ово наставак притиска на повратнике како би напустили своја имања и да поједини делови Косова остану без Срба и етнички чисти.

"Већ је постало очигледно да Срби повратници у Клини, Истоку, сметају појединцима који желе ове делова Косова без Срба. Напад на Благоја Зувића има за циљ његово протеривање и то је оно што је у овом тренутку сасвим сигурно. Лично нећу дозволити да овакви инциденти нанесу несагледиву штету на процес повратка и да повратничка места остану без Срба", навео је Јевтић у саопштењу.

Он истиче да је већ разговарао са министром унутрашњих послова у Приштини о овом инциденту, и да је добио уверавања да су истражне јединице већ на терену, као и да очекује што скорије привођење правди оних који су за овај немили догађај одговорни.

Јевтић апелује да се предузму јаче мере заштите повратника, јер ако се овако настави, 2018. година би могла бити лошија година када је у питању повратак у односу на претходну, што, наглашава, никако није добро.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи