Nastavljeno suđenje za Agrobanku

Na suđenju u aferi Agrobanka Dušan Antonić nastavio iznošenje svoje odbrane. Sledeći pretres u decembru.

Nekadašnji predsednik izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić nastavio je da iznosi odbranu u Specijalnom sudu u Beogradu. Sledeći pretres zakazan je za 2. decembar.

Njegov branilac Goran Petronijević rekao je za Tanjug da će Antonić i u decembru nastaviti da izlaže svoju odbranu, a vrlo moguće i da će se izjasniti o navodima druge optužnice za slučaj Agrobanke koja je nedavno potvrđena.

"Pripremno ročište u tom drugom slučaju zakazano je za 31. oktobar i 1. novembar, pa ako sud prihvati naš predlog za spajanje postupka, Antonić će u decembru da se izjasni i o toj optužnici", rekao je Petronijević.

Tom optužnicom terete se osim Antonića, Slavoljub Korićanac, Boban Labović, Ljubomir Samardžić, Vehbo Papić i Bojan Zarić.

Osim tog slučaja, 26. septembra podignuta je treća optužnica za Agrobanku koja se odnosi na njenu subotičku filijalu na kojoj je, pored Antonića, i bivši direktor subotičke ekspoziture Agrobanke Jožef Kasa i njegov pomoćnik Zoran Malešević.

Optužnicom su obuhvaćena i odgovorna lica Slavoljub Korićanac, Bojan Zarić, Boban Labović, Vehbo Papić, Velibor Lukić, Bojan Simonović i Branislav Pešić.

Optužnica je takođe podignuta i protiv vlasnika i odgovornih lica Stevana Alavanje, Predraga Vučkovića, Milenka Surudžića i Peđe Mališanovića  i njihovih privatnih preduzeća "Asprom", "Agrar trejd", "Porečje", "Mediteran 92", "Hend prom", "Dragačevac frut", "Azohem", "Azotara" i "Mala Bosna".

U toku su još dve istrage u slučaju Agobanke tako da je moguće spajanje i tih predmeta sa suđenjem koje je počelo u sredu pred Specijalnim sudom.

Antonić je na početku izlaganja odbrane negirao da je sa saradnicima oštetio banku za 84 miliona evra. On je, kao jednog od krivaca za propast banke, označio Milorada Džombića, nekadašnjeg direktora Agencije za osiguranja depozita.

Ostalih 19 optuženih su, na pitanje da li su izvršili krivično delo, odgovorili odrečno i najavili da će izneti odbranu.

Optuženi se terete da su od početka 2006. pa do kraja 2011. godine, protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama, u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, izdavali menice i otpisivali dospele obaveze navedenih preduzeća.

Odobreni krediti nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Naplata kredita i drugih obaveza iz založenih nekretnina nije bila moguća, jer je njihova vrednost bila višestruko manja od procenjene kao i od dospelih obaveza.

Antonić je uhapšen 8. avgusta 2012. godine, a kasnije su usledila nova proširenja istrage. On je, posle tačno godinu dana, 8. avgusta pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво