Smene u policiji zbog ubistva na Novom Beogradu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio žaljenje zbog tragičnog događaja u kojem je prilikom intervencije Interventne jedinice beogradske policije život izgubio Đorđe Zarić. Dačić naložio da se "zbog objektivne odgovornosti izvrše odgovarajuće kadrovske promene". Tužilaštvo podnelo zahtev za sprovođenje istrage.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izrazio je žaljenje zbog tragičnog događaja u kojem je prilikom intervencije Interventne jedinice beogradske policije život izgubio Đorđe Zarić i naložio da se "zbog objektivne odgovornosti izvrše odgovarajuće kadrovske promene".

Izrazivši žaljenje i saučešće porodici stradalog Zarića (24), ministar je istakao da policija radi veoma težak i odgovoran posao za državu i sve građane i da u tome, kako je naglasio, traži javnu podršku od državnih organa i javnosti.

Naglasio je da policija u izvršenju svojih zadataka mora strogo u okviru svojih zakonskih ovlašćenja da vodi računa o posledicama svojih postupaka po građane.

Dačić je apelovao na sve građane da poštuju zakonske propise i sarađuju sa policijom u održavanju javnog reda i mira u borbi protiv kriminala.

"Od policije zahtevam strogu odgovornost u izvršavanju svojih zadataka", poručio je ministar policije.

Kako je policija juče saopštila, Interventna jedinica je, u ulici Aleksinačkih rudara, uočila putničko vozilo koje je prošlo kroz crveno svetlo na semaforu i krenula u nameri da ga zaustavi.

Posle prolaska kroz crveno svetlo, vozilo se nije zaustavilo, a policijski službenici su mu preprečili put u ulici Omladinskih brigada, kod broja 44, i naredili putnicima da izađu. Posle više upozorenja i odbijanja da napuste vozilo, policijski službenik koji se nalazio sa suvozačeve strane, iz bezbednosnih razloga je uperio službeni pištolj.

Prilikom izlaska iz vozila, suvozač Zarić je vratima vozila zakačio policijskog službenika u predelu ruke, a zatim odgurnuo pištolj, posle čega je došlo do opaljenja iz službenog pištolja.

Tom prilikom, Zarić je ranjen u predelu glave, od čega je preminuo na licu mesta, a smrt je konstatovao dežurni lekar u 4:30 sati.

Na lokalnom groblju u Jakovu danas je sahranjen 24-godišnji Đorđe Zarić. Među velikim brojem članova porodice i prijatelja bio je i Filip Milićević.

Milićević je bio sa Đorđem i vozio je automobil kada ih je zaustavila policijska patrola.

Vatreno oružje poslednja mera prinude

Prema zakonu o policiji, policajcima je na raspolaganju 11 mera prinude od kojih je vatreno oružje na poslednjem mestu.

"Može se upotrebiti samo ako se upotrebom drugih sredstava prinude ne može postići rezultat u izvršenju zadatka i kada je nužno: zaštititi život ljudi, sprečiti bekstvo lica zatečenog u izvršenju teškog krivičnog dela, sprečiti bekstvo uhapšenog, odbiti neposredni napad kojim se ugrožava život policajca ili kada se odbija napad na objekat ili lice koje se obezbeđuje".

U svim tim situacijama, vatreno oružje se koristi samo u slučaju neposredne opasnosti po život policajca.

Ministarka pravde Snežana Malović očekuje da pravosudni organi efikasno deluju i da, kako je navela, vrlo brzo "imamo rasvetljen događaj i utvrđenu materijalnu istinu".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas žali zbog tragedije koja se dogodila. Gradonačelnik je rekao da policajci rade pod pritiskom, ali da ipak moraju da budu obazrivi.

"Svaki čovek u uniformi mora strašno pažljivo da postupa i da se ovakva stvar zaista više nikada ne desi", naveo je Đilas.

Na ubistvo Đorđa Zarića reagovale su i stranke. Srpska napredna stranka zahteva detaljnu istragu ubistva i traži odgovornost vrha MUP-a da se, kako kažu, ne bi ponovio slučaj Ranka Panića, koji je stradao od posledica povreda na mitingu podrške Radovanu Karadžiću.

Liberalno demokratska partija smatra da je stradanje mladića opomena koja nas mora naterati da učinimo mnogo više na podizanju nivoa bezbednosti u samom gradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво