Читај ми!

"Svedok A": Tači naredio ubistvo špijuna

Na suđenju za ratne zločine u procesu pod nazivom "Drenica 2", "Svedok A" je rekao da su četiri pripadnika OVK rekla da im Amerika plaća za ubijanje špijuna.

U slučaju "Drenica 2" osumnjičeni su vođe bivše OVK na području Glogovca i Srbice. Među njima su ambasador Kosova u Albaniji Sulejman Selimi i predsednik opštine Srbica Sami Ljuštaku.

Odgovarajući dalje na pitanja Gregora Smita, advokata Sulejmana Selimija, "Svedok A" je rekao da je Hašim Tači naučio Selimija šta da radi, preneo je portal na albanskom Kallxo.com, javlja dopisnik RTS-a.

"Svedok A" je potvrdio ono što je ranije rekao da je "učitelj Sulejmana Selimija bio Hašim Tači".

"Hašim Tači je naredio (Sulejmanu Selimiju) da ubije te ljude, pošto to još uvek nije uradio", rekao je svedok.

Svedok je na pitanje predsednika Sudskog veća Darijusa Silickog kasnije opisao sobu u pritvornom centru u Likovcu gde je mučen, rekavši da je u toj sobi video desetoricu optuženih iz ovog procesa.

On je rekao da ove osobe poznaje odranije i da mu zbog toga nije bilo teško da ih identifikuje.

Prošle nedelje zaštićeni "Svedok D" je u istom sudskom procesu rekao da je krajem avgusta 1998. godine prisustvovao ubistvu koje je izvršio optuženi Sami Ljuštaku, pucajući iz pištolja u muškarca koji je imao lisice na rukama.

Svedok je ispričao da je u avgustu 1998. godine putovao sa Ljuštakuom, bivšim komandantom dreničke operativne zone, koji je bio naoružan pištoljem i "kalašnjikovom".

Svedok kaže da su se zaustavili između sela Dubovac i Galica, gde su došla dva uniformisana lica sa muškarcem koji je imao lisice na rukama.

"Jedan od dvoje uniformisanih obratio se Ljuštakuu i rekao mu: 'Ovaj je taj.' Ljuštaku je izvadio pištolj, uperio mu u glavu i ubio ga sa tri metka", rekao je svedok.

Svedok je ispričao da su nakon toga dva vojnika OVK bacila leš u šumu, a on je sa Ljuštakuom pošao u Prekaze.

"Svedok D" je rekao da je u Likovcu video nekoliko zatvorenika u bivšoj policijskoj stanici, koja je služila kao kao centar za zadržavanje i štab jedinica OVK.

On je naveo da je otišao u Likovac, jer je u gerilskim jedinicama bio i jedan njegov prijatelj i dodao da su u dve sobe bili uhapšeni ljudi, koji su bili u veoma teškom stanju.

Svedok je rekao da je posle rata pričao sa jednim od njih, i da mu je bivši zatvorenik potvrdio da je maltretiran i pretučen jer su ga tretirali kao saradnika srpskih službi.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара