Читај ми!

Ubrzati istragu o zločinima u Orahovcu

Udruženja porodica nestalih Srba zahtevaju da se ubrza istraga o zločinima koji su počinjeni nad srpski i romskim civilima u Orahovcu 1998. godine. Zahtev upućen Euleksu, Kforu i vlastima u Prištini.

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih osoba na prostoru bivše Jugoslavije ponovo je uputila zahtev Euleksu, Kforu i vlastima u Prištini da "ubrzaju istragu o zločinima koji su počinjeni nad srpskim i romskim civilima na području opštine Orahovac 1998. godine".

Za ovaj zločin, koji su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova niko još nije odgovarao, podsećaju porodice nestalih povodom 14. godišnjice otmice i likvidacije 47 Srba i Roma na području opštine Orahovac.

"I dokaza i svedoka ima dovoljno da zločince stigne pravedna kazna, samo treba imati volje i makar malo odgovornosti kako bi istina i pravda i za srpske žrtve, konačno bile dostižne", navedeno je u saopštenju.

Porodice nestalih podsećaju domaću i međunarodnu javnost da je, u nizu stravičnih zločina albanskih terorista na KiM, jedan od najstravičnijih počinjen u periodu od 11. do 28. jula 1998. nad nedužnim civilima - Srbima i Romima na području opštine Orahovac.

"Starci, starice, žene, deca i mladići koji nisu bili u uniformama, silom su odvođeni iz njihovih kuća, sa radnih mesta, sa ulica. Nakon što su mučeni i zlostavljani, više od stotinu njih su albanski zločinci, njihove dojučerašnje komšije, zatvorili u logore već pripremljene za kosmetske Srbe", istaknuto je u saopštenju i dodato da je tada na pragovima svojih kuća ubijeno sedam civila.

"Pod pretnjom smrću, razularene terorističke bande su proterale celokupno stanovništvo iz orahovačkih sela Retimlje, Opteruša i Zočište. Sve njihove kuće, groblja i svetinje su odmah zapaljene i uništene, kako Srbi koji su tu vekovima živeli, ne bi imali gde da se vrate. A valjalo je, zarad stvaranja etnički čistog Kosova, uništiti i sve tragove života i postojanja Srba na ovim prostorima od davnina", istaknuto je u saopštenju.

Posmrtni ostaci 36 žrtava pronađeni su 2005. godine u masovnim grobnicama Volujak i Mališevo i identifikovani metodom DNK analize, dok je sudbina ostalih i posle 14 godina nepoznata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво