Lista konkretnih mera štednje

MMF će predstaviti listu konkretnih mera štednje u četvrtak. Guverner Radovan Jelašić najavio pregovore sa inokreditorima o reprogramu duga bankama i preduzećima u Srbiji.

Listu konkretnih mera štednje MMF će predstaviti u četvrtak. Sledeće nedelje u Beču pregovori sa inokreditorima o reprogramu duga bankama i preduzećima u Srbiji, najavio je  guverner Radovan Jelašić.

 

Ove godine za naplatu dospeva oko 4,5 milijardi evra takvog duga prema inostranstvu i ukoliko bi morao da se vrati, uz smanjen priliv kapitala, dovelo bi do smanjenja deviznih rezervi i pritiska na kurs.

Razgovorima sa deset banaka koje imaju najveća potraživanja u Srbiji prisustvovaće, pored ministarstva finansija i NBS, i predstavnici MMF-a i Evropske banke za obnovu i razvoj. Pregovaraće se o reprogramu ukupnog duga, a ne duga pojedinih preduzeća.

"Pokušaćemo postići da u slučaju da imamo program sa MMf-om, koji takođe znači određeni novac, da imamo sigurnost da će banke zadržati isti nivo izloženosti što znači da nećemo imati dodatni odliv kapitala, a svaki priliv bi dobro došao", rekao je Jelašić.

Guverner Jelašić ističe da je uvođenju solidarnog poreza na prihod bogatijih građana Srbije, zajednička ideja MMF-a i Vlade.

"Treba znati da u ovoj zemlji od 7,5 miliona stanovnika svega dva miliona plaća porez. Pa da su svi oni Švajcarci ne bi mogli da napune budžet, a kamoli sa ovakvim zaradama. Ako uzmete granicu iznad 50, 60 hiljada suma novca će se drastično smanjiti", rekao je guverner.

Ako se sa MMF-om postigne dogovor da se budžetski deficit poveća na tri odsto, manjak u državnoj kasi bi se sveo na 90 milijardi dinara. Ima mnogo ideja o prikupljanju sredstava, počev od smanjenja sive ekonomije, što bi dalo rezultate tek za šest meseci ili godinu dana.

Jelašić je istakao da treba voditi računa koje su od tih mera efikasne, brzo sprovodive i donose novac - ali da nažalost neke dobre ideje zbog političkih kompromisa gube na efikasnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво