Читај ми!

Povećava se otkupna cena maline, jesu li proizvođači zadovoljni

Kako se intenzivira berba malina u valjevskom kraju i Podgorini tako se povećava i otkupna cena. Proizvođači su bili zadovoljni i početnom otkupnom cenom od 500 do 600 dinara za kilogram maline, u zavisnosti od načina proizvodnje, a sada se ona menja na dnevnom nivou.

Redovi malinara sve su duži ispred hladnjače u Peckoj. Uprkos manjem rodu, proizvođači su zadovoljni i ove godine zbog dobre cene i kvaliteta maline.

"Unosno je sad trenutno, lepa je cena. Dobro za sad, a količina – na to sad malo utiče vreme, ali sve u svemu dobro je", poručuje Goran Ivković iz Skadra kod Osečine.

Ovo je već stara cena. Sada se malina plaća 50 dinara više i verovatno će već sutra biti još skuplja. Proizvođači imaju svoju računicu.

"S obzirom na cenu, što je sve poskupelo, mala je cena. Kad bi sve bilo kako treba, neka realna cena bi bila oko 800 dinara. Šeststo, sedamsto, osamsto dinara, doduše sad je 600 dinara plus prevoz", kaže Žarko Kostić iz Skadra kod Osečine.

"Cena je takva kakva je, malo je na nivou prošle godine, mada su neke cene druge, za sad je zadovoljavajuće", dodaje Radomir Đermanović iz Skadra kod Osečine.

U jednom od najvećih otkupnih centara u Srbiji u Peckoj spremno su dočekali sezonu. Sarađuju sa najvećim brojem ugovorenih proizvođača malina u ovom kraju. Otkupiće više od 4.000 tona jagodastog voća.

"Količine koje su otkupljene u prošloj godini su prodate, kapaciteti su ispražnjeni, pripremljeni smo za ovu sezonu i očekujemo da bude dobar otkup. Ugovorili smo sa našim proizvođačima malo veće količine nego prošle godine", navodi Marko Perić, "Fortis" d.o.o. Beograd.

Pojedini otkupljivači maline upozoravaju na manju potražnju u svetu. Ukoliko bude nekontrolisanog, kako kažu, "probijanja" ovogodišnjih otkupnih cena, teži posao će biti prodati svu malinu na svetskom tržištu i osloboditi se zaliha do naredne sezone.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво