Читај ми!

Rojters: Pad akcija "Rio Tinta" dan nakon odluke Vlade Srbije

Akcije kompanije "Rio Tinto" pale su dan nakon odluke Vlade Srbije da ukine dozvole i odluke koje se odnose na istraživanje i otvaranje rudnika litijuma u Srbiji, piše britanska agencija Rojters.

U Australiji su akcije kompanije "Rio Tinto" pale za 4,1 odsto, pri čemu su tokom trgovanja na berzi tonule u nekim momentima čak i za 5,1 odsto, što je najgori dnevni pad akcija ove kompanije od avgusta 2021. godine.

Referentni indeks završio je trgovački dan u minusu od 2,3 odsto, a akcije kompanije su i u Londonu pale za više od tri odsto, samo dan nakon što je Vlada Srbije ukinula uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu jadarita, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".

Agencija Rojters podseća da je takva odluka došla u vreme kada se približavaju izbori u aprilu i u trenutku pogoršanih odnosa između Beograda i Kanbere nakon deportacije srpskog tenisera Novaka Đokovića iz Australije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je u četvrtak uveče da je Vlada ukinula uredbu o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".

Istakla je da je ta odluka doneta nakon zahteva različitih ekoloških organizacija da se obustavi projekat "Jadar", vredan 2,4 milijarde dolara, prema kojem je bilo planirano da proizvodnja počne 2027. godine, piše britanska agencija.

U tekstu je navedeno i da su građani Srbije nedeljama blokirali puteve u znak protesta protiv tog projekta, zahtevajući da "Rio Tinto" napusti zemlju.

Odluka Srbije veliki udarac za "Rio Tinto"

Nakon što je Brnabićeva saopštila odluku Vlade Srbije, iz "Rio Tinta" su saopštili da razmatraju pravne osnove za donošenje odluke i implikacije koje ona može imati na aktivnosti kompanije i ljude zaposlene u Srbiji. I australijska vlada je izrazila žaljenje zbog oduzimanju dozvole ovoj kompaniji.

Rojters navodi da je takva odluka Srbije veliki udarac za anglo-australijsku kompaniju koja se nadala da će joj projekat u Srbiji pomoći da postane jedan od 10 najvećih svetskih proizvođača i najveći evropski dobavljač litijuma, ključnog metala za proizvodnju baterija za električna vozila. 

U punom kapacitetu, rudnik "Jadar" je, prema planovima, trebalo da proizvodi godišnje 58.000 tona prerađenog litijum-karbonata za baterije, čime bi postao najveći evropski rudnik litijuma po obimu proizvodnje, piše britanska agencija.

Stručnjaci kažu da se procenjivalo da će svetski manjak litijuma trajati najmanje tri godine, a sa otkazivanjem projekta "Jadar" deficit će potrajati nekoliko godina.

Snažna globalna potražnja za ovim metalom, koja daleko nadmašuje rast ponude, pogurala je cene litijuma na rekordni nivo u poslednjih nekoliko godina.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво