Читај ми!

Блокаде и протести и ове суботе широм Србије

Више еколошких организација, грађанских покрета и удружења и део опозиције учествовали су на протестима и блокадама саобраћајница и мостова широм Србије. Како је и најављено од стране организатора покрета "Крени-Промени" и Еколошког устанка, ове суботе мирне блокаде трајале су дуже него прошлонедељне. Учесници блокада и протеста захтевали су да се измени Закон о референдуму и народној иницијативи, а да председник Александар Вучић не потпише измене Закона о експропријацији. Ова два закона доводе у везу са лакшом реализацијом планова компаније "Рио Тинто" да отвори рудник литијума у западној Србији.

Како је и најављено, протести и блокаде били су организовани на десетине локација, а неке су биле пешачке, док су на појединим пунктовима аутомобилима препречени путеви и тако заустављен саобраћај.

Учесници блокада и протеста захтевали су да се измени Закон о референдуму и народној иницијативи, а да председник Александар Вучић не потпише измене Закона о експропријацији.

Ова два закона доводе у везу са лакшом реализацијом планова компаније "Рио Тинто" да отвори рудник литијума у западној Србији. Сматрају да ће тиме бити угрожена имовинска права, као и животна средина.

Реагујући на најаве данашњих блокада огласио се МУП и саопштио да "Министарство унутрашњих послова, још једном, жели да обавести јавност да је свака блокада саобраћаја кршење закона као и одржавање непријављених скупова".

"Подвлачимо да сву одговорност за све што може да се деси на скуповима који нису пријављени или одобрени у складу са законом од стране надлежних органа сносе искључиво организатори непријављених скупова", наводи се у саопштењу МУП-а.

"Још једном подсећамо грађане да пријаве због блокаде путева и саобраћаја могу извршити позивом на број 0800104103. Такође, пријава насиља услед блокаде путева и саобраћаја може се извршити и путем мејла, слањем поруке на адресу prijaviblokadu@mup.gov.rs", истиче МУП.

Мобилни тимови Институције Заштитника грађана, како је најављено, пратили су поступање припадника полиције током јавних окупљања грађана на улицама неколико градова Србије.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво