Читај ми!

Šta bi moglo da zabrine banke

Banke u Srbiji i ove godine odobravaće keš pozajmice sa ročnošću do šest godina. Takođe mogu da nude i pozajmice sa dužim rokom otplate, ali u tom slučaju banka ima obavezu da umanjuje svoj kapital i to za celokupan neotplaćeni iznos glavnice tog potraživanja od dužnika sve do konačne otplate kredita. U ovoj godini najavljeno je i povećanje nekih naknada i tarifa. Šta bankari očekuju u narednom periodu?

Banke su u ovu godinu ušle jače nego prošle, a stanovništvo je ipak opuštenije posle neizvesnosti izazvane pandemijom.

Stopa problematičnih kredita kod stanovništva posle završetka trećeg moratorijuma je 3,1 odsto, dok je u proteklih godinu dana 9.351 korisnik više kasnio u otplati minusa po karticama nego 2020. Šta bi moglo da brine banke?

"Ako uporedimo cenu kamatnih stopa da inflacija i dalje nema uticaj na kamatne stope, s tim da imamo veliku količinu novca u opticaju i banke u toj meri ne prate inflaciju da povećaju cenu kredita i vidimo da je referentna stopa stabilna, da se ne menja. U kojoj meri će inflacija biti stabilna ili nestabilna mi smo optimisti da je ovo jedan privremeni skok koji ne bi trebao da utiče na cenu novca", kaže Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora OTP banke.

A na tržištu će ove godine biti nekoliko banaka manje jer se pojedine spajaju, a neke male će pokušati da opstanu u izmenjenim tržišnim uslovima. Šta će da rade?

"Da li će u narednom periodu te domaće banke uspeti da se izbore sa velikim bankama, da hoće, ali u jednoj specifičnoj niši koja će biti daleko od investitorskog i okrenuta nekoj mikrozajednici i nekim rizičnijim plasmanima koji neće moći da prolaze u komercijalnim bankama sa stranim kapitalom", kaže Nenad Tešić, ekonomista u "Egzakta advajzori".

Ove 2022. godine banke iz Evropske unije dobijaju i subvencije Evropske centralne banke kako bi bile okrenute startapima i zelenoj agendi.

"Smanjivaće se definitivno proizvodnja iz uglja, a digitalizacija je neizostavna jer nemamo svi iste talente da radimo u proizvodnji, u uslugama, pa će se preko digitalizacije stvari usluge digitalizovati. Srbija je sa projektom Digitalna Srbija fantastično pozicionirana", kaže Blaž Brodnjak, predsednik Izvršnog odbora grupacije NLB.

Banke uglavnom povezujemo sa novčanim pozajmicama, ali ćemo ubuduće morati da ih pažljivo slušamo jer će od njihove politike zavisiti i ekonomska politika i biznis.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво