Читај ми!

Sve više fabrika u Pomoravlju, nova radna mesta najavljena i za ovu godinu

U gradovima pomoravskog okruga u godini za nama, uprkos pandemiji, otvoreno je nekoliko velikih fabrika stranih investitora koji su birajući najpovoljnije privredno okruženje izabrali da tu stvaraju svoje proizvode za svetsko tržište. Velike investicije i nova radna mesta najavljuju se i za ovu godinu.

U dve industrijske zone u Svilajncu danas radi 15 fabrika i nekoliko hiljada ljudi. Poslednja u nizu je švajcarska kompanija "Regent" koja je u proizvodnju uložila osam miliona evra.

"Imamo i razmenu radnika, iz nedelje u nedelju neko ide za Švajcarsku, neko iz Švajcarske dolazi ovde", rekao je jedan od radnika.

Svilajnčani realizuju i programe dualnog obrazovanja, a među radnicima je i mnogo onih iz okolnih gradova.

"Jasno je da je Svilajnac lider u ovom regionu, u ovom malom okruženju. Mi ne bežimo od toga da ovde mogu da rade i ljudi iz drugih opština. Smatramo da ne može svaka opština da se bavi svim poslovima, evo mi smo se opredelili da se bavimo industrijalizacijom", kaže Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac.

U Jagodini je pogone otvorila kompanija "Fišer automotiv sistems", peta po ekonomskoj moći u Nemačkoj. To je prva nemačka investicija u Pomoravskom okrugu gde će do 2024. raditi 450 radnika.

"Širom Evrope smo tražili lokaciju za našu novu fabriku. Lično sam zadovoljan što je izbor pao na vašu zemlju pored 27 država članica Evropske unije", napominje Klaus Fišer, vlasnik kompanije.

Nemački "Fišer" planira proširenje proizvodnje kao i italijanski "Aunde" koji radi u Jagodini već sedam godina. U centar Pomoravlja stižu i novi investitori.

"Otvaramo još dve fabrike koje su završene, austrijska fabrika ‘Šibel' i kineska fabrika. Ova austrijska fabrika proizvodiće elektromotore, a kineska granulate od plastike", izjavio je Dragan Marković Palma, predsednik Skupštine grada Jagodine.

U industrijskoj zoni Dobričevo u Ćupriji otvoreni su pogoni fabrike "Moterson" gde će 500 radnika dnevno proizvoditi do 7.000 delova za premijum marke automobila.

"Ja sam prezadovoljna, ovo je mnogo dobra prilika za naš grad i za sve nas", priča jedna od radnica.

Zadovoljni su i u lokalnoj samoupravi otvaranjem turskih firmi "Feka" I "SMP" jer počinju da se realizuju veliki projekti u novoj industrijskoj zoni.

"Očekujemo u pregovorima sa nekim velikim investitorima, hoćemo nekog giganta jer nam je na toj lokaciji potreban gigant kako bi pokrenuo ceo pomoravski okrug", ukazuje Ninoslav Erić, predsednik Opštine Ćuprija.

Na lokalnim tržištima rada primetan je manjak kvalifikovane radne snage, pa su česte obuke i prekvalifikacije. Gradovi u Pomoravlju imaju nešto veću nezaposlenost u odnosu na Srbiju pa se s pažnjom prate sve najave novih investitora u taj deo zemlje.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво