Читај ми!

Još jedna stepenica do investicionog kreditnog rejtinga

Optimizam članica Američke privredne komore, u pogledu poslovne klime u sledećoj godini, porastao je i na nivou je godina pre kovida, a 70 odsto njih očekuje povećanje poslovanja i ulaganja, dok više od polovine planira zapošljavanje novih radnika, pokazalo je istraživanje "Deveto prolazno vreme".

Dobra vest je da se već u prvom kvartalu nadoknadilo ono što je zbog zdravstvene krize izgubljeno u prošloj godini i što taj rast prati rast investicija i lične potrošnje. Posmatrano po sektorima, najveći rast beleže građevinarstvo i usluge.

Za pohvalu je i što je dug u odnosu na BDP manji od sporazuma iz Mastrihta, a fiskalni deficit ispod planiranog.

"Es-Em-Pi je unapredio, dakle povećao izglede i očekivanja za popravljanje kreditnog rejtinga što bi moglo da se desi iduće godine. Dakle, sada nas deli bukvalno samo jedna stepenica da prvi put u istoriji ova zemlja, računajući i bivšu Jugoslaviju, dobije nešto što je investicioni kreditni rejting", kaže Zoran Petrović, predsednik Američke privredne komore.

Loša vest je da su pred privredom, posle dužeg vremena, izazovi inflacije i cena sirovina i energenata. Sreća je da su srpske devizne rezerve i dalje visoke, što daje sigurnost u sledećoj godini.

"Naša država ispunjava sve svoje obaveze u dan i u dinar. Jutros kada sam pogledao račun, imali smo negde preko 310 milijardi dinara na računu. Dakle, potpuno smo likvidni i stabilni", kaže Siniša Mali, ministar finansija.

U poslednje dve decenije američke kompanije su investirale više od četiri milijarde dolara i zaposlile više od 20.000 radnika.

"Vidim da su oni koji vode Srbiju veoma svesni vrednosti stranih investicija i međunarodne saradnje. Rezultat toga je da mnoge američke i evropske firme u oblasti visoke tehnologije rado investiraju i šire biznis u zemlji koja nudi stabilnost i predvidivu poslovnu klimu", kaže Entoni Godfri, ambasador SAD.

Investitori upozoravaju na sivu ekonomiju, proceduru javnih nabavki, zaštitu osetljivih podataka klijenata i građana i efikasnost pravosuđa.

"Godine 2023. idemo i sa sitemom e-otpremnica. Dakle, povezujemo se i poreska i carina na odgovarajući način", kaže Mali.

Početkom sledeće nedelje u Tirani će se održati samit "Otvoreni Balkan", gde će se potpisati više dokumenata o slobodnom protoku ljudi, robe i kapitala u regionu, a rezultat bi trebalo da se vidi već od prvog januara.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво