Читај ми!

Protok robe u svetu doživeo dva "infarkta", kako zastoji utiču na nestašicu proizvoda

Svetska trgovina jeste brzo počela da se oporavlja nakon pandemije, ali je promet robe i ove godine doživeo čak dva ozbiljna "infarkta". Prvi je bio krajem marta, kada se u Sueckom kanalu nasukao skoro 400 metara dug kontejnerski brod "Ever given" i blokirao kompletan saobraćaj. Mnogo manje se čulo za probleme i zatvaranje kineskih luka zbog korone. Prvo su luke bile zatvorene u maju, a onda i u avgustu. Ekonomski analitičar Maja Suđicki Trzen objašnjava da li to i dalje utiče na nestašicu robe iz Azije u Evropi i Severnoj Americi.

Koliko će uticati na tržište zatvaranje luke Jantian, koja je pomorsko čvorište Šenžena i jedna je od najvažnijih izvoznih luka Kine, naročito kad je reč o elektronskim proizvodima i luke Ningbo-Žaušan, treće najveće luke po prometu na svetu.

Ekonomski analitičar Maja Suđicki Trzen rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, da su luke u ovom trenutku otvorene i da su bile zatvorene 10 do 15 dana, ali da to za njih znači kolaps.

"Na početku pandemije luke nisu u potpunosti bile zatvorene, kada su bile potpuno zatvorene, niko nije radio. Problem je što se tih 10 do 15 dana kada nisu radile multiplikuje na mnogo više dana kad je dostava robe u pitanju", rekla je Maja Suđicki Trzen.

Prema njenim rečima, poskupeli su mnogi proizvodi, kod nas posebno elektronski, ali pored poskupljenja problem je što nekih proizvoda, kao što su na primer čipovi, nema.

"Nestašice su u rafovima, uvoznici su u dilemi da li će građani kupovati neke proizvode koje su navikli da kupuju znatno jeftinije", rekla je i navela primer da su dobavljači u dilemi da li da nabavljaju novogodišnje jelke jer je pitanje da li će ih građani kupovati po tri, četiri puta višoj ceni.

Napominje da još nije zamenjeno tržište dobavljača, ali da se Turska dosta aktivirala.

Kako kaže, što se Srbije tiče, možemo samo da čekamo da se globalni tokovi razreše.

"Srbija je zabeležila rast izvoza, naša šansa je prerađivačka industrija na sopstvenim sirovinama jer smo bogati sirovinama", rekla je Maja Suđicki Trzen.

Alternativna tržišta će, kako napominje, zavisiti od strategija kompanija. Veliki pritisak je na Turskoj, ali ona još ne može da izdrži taj pritisak.

"Afričko tržište se sprema da bude nova Jugoistočna Azija. To je dugoročan proces, grade se luke", istakla je i dodala da nas čak ni ova pandemija nije opametila i da se i dalje okrećemo Kini.

Prema njenim rečima, inflacije ima i ovde u Srbiji i u Evropi i Americi, gde se govori o povećanju kamatnih stopa, u Los Anđelesu imamo kašnjenje u isporuci robe.

Odgovarajući na pitanje da li je moguć krah bankarskog sistema, navodi da ne brine za banke jer se one uvek prilagode situaciji.

Govoreći o trgovini kriptovalutama, kaže da su se, kada je ekonomija stala, investitori okrenuli njima, i mnogi su izgubili. To su osetljive stvari i time treba da se bave oni koji znaju, preporučuje Maja Suđicki Trzen.  

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво