Dokle se stiglo sa radovima na Moravskom koridoru

Budući auto-put od Pojata do Preljine dug 112 kilometara povezaće sve veće gradove i opštine u centralnoj Srbiji sa oko pola miliona žitelja i 25.000 kompanija i preduzeća. Trenutno se radi prva deonica kod Kruševca.

U toku su zemljani radovi na 22 hektara gde će već sledeće nedelje biti podignuti prvi objekti kampa za 1.500 građevinskih radnika i mehanizaciju. Priprema se teren za jednu od dve petlje koja će povezivati grad sa koridorom i biraju lokalni partneri za ovaj veliki projekat.

"Na ovoj lokaciji predviđena je izgradnja čak 29 putnih objekata, četiri denivelisane raskrsnice kao i četiri hidrotehnička objekta. Ovi objekti će se jedna strane zaštititi auto-put od Morave, sa druge strane će povećati stepen zaštite od poplava priobalja", navodi Leonid Vuković, šef Projekta "Koridori Srbije".

Izgradnja Moravskog koridora, najmodernijeg auto-puta koji će ispunjavati ne samo najviše standarde u građevinarstvu, već i u telekomunikacijama i bezbednosti saobraćaja poverena je američko turskom konzorcijumu Behtel Enka. Američki ambasador u Srbiji zadovoljan je dosadašnjom saradnjom.

"Privreda Srbije je bila jaka na početku pandemije i biće jaka i posle zahvaljujući mudrim investicijama u njenu budućnost u auto-puteve koje podstiču Srbiju na trgovanje i menjaju Srbiju na bolje. Oni će pomoći Srbiji da ostane bitan faktor u regionu i Evropi, a takođe daju i važan podsticaj trgovini", ističe Entoni Godfri, ambasador SAD.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade, napominje da nema ničeg važnijeg od dobre infrastrukture i povezivanja regiona.

"Moramo da nastavimo da radimo i apel svim građevniskim preduzećima i radnicima, da zaštitimo radnike, ali da u isto vreme učinimo sve da gradilišta rade jer to sigurno znači opstanak naše ekonomije. Nigde u svetu nije lako, ali samo ako budemo imali radno aktivno stanovništvo mi ćemo uspeti da prođemo kroz ovu krizu koja je neminovna, sa najmanje problema", dodaje Mihajlovićeva.

Na infrastrukturnim projektima širom Srbije trenutno je anagažovano gotovo 6.000 radnika.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво