Čadež za RTS: Mnogo znači podrška Amerike u inicijativi "mali šengen"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je u Vašingtonu da eksperti Atlantskog saveta podržavaju napredak u jačanju regionalnih integracija na Zapadnom Balkanu kroz inicijativu "mali šengen".

Američke poslovne asocijacije ocenjuju inicijativu "mali šengen" kao novu agendu za ekonomski rast regiona. 

Govorili ste o projektu "malog šengena" i moglo se čuti da ste naišli na podršku ne samo eksperata nego i drugih učesnika?

Velika podrška i zaista nam to mnogo znači, da su svi sagovornici ne samo podržali koncept, ideju, napore i aktivnosti koje pre svega moramo da kažemo potiču od trojice ljudi koji politički vode Srbiju, Makedoniju, Albaniju, dakle inicijativa koju je pokrenuo predsednik Vučić zajedno sa premijerom Ramom i Zajevom. Sada, nadamo se da će se proširiti na još zemalja i ekonomija Zapadnog Balkana. Nije pitanje da li je potrebno ili ne, nego ako to ne uradimo, teško da ekonomski možemo da rastemo i ubrzamo naš rast.

Ono što ste rekli na tom okruglom stolu, što je rekao i Aleksandar Vučić, da to nije zamena za EU nego priprema regiona za ulazak i evropske integracije.

Naravno, ono što smo ovde čuli od naših sagovornika sa američke strane. Ono što mi želimo, zaista su veoma dobro prihvatili, jedini način da vežbate da budete na zajedničkom tržištu sutra jeste da budete na zajedničkom tržištu. Ne postoji drugi način nego da se oslonite na stvaranje većeg tržišta od onog koje imate.

Mi smo svi relativno mali, pogotovo iz perspektive SAD i njihove ekonomije. Naišli smo na pozitivne reakcije američkih poslanika, članica, koji su rekli da nama treba veće tržište, treba nam Zapadni Balkan kao jedinstveni ekonomski prostor, to nam daje motiv, znamo gde dolazimo, zašto imamo motivaciju da investiramo, kako i finansijski da ulažemo, ali i kao strateške investicije, to je ono što je velika stvar.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво