Inicijativa "Pojas i put", Srbija će biti domaćin konferecije o inovacijama

Srbija će ove jeseni biti domaćin ministarske konferencije o inovacijama u okviru inicijative "Pojas i put" na kojoj će učestvovati 17 ministara iz zemalja Centralne i Istočne Evrope zaduženih za resor inovacija, kao i ministar za nauku i tehnologije Kine, potvrđeno je na sastanku koji su u Pekingu održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za nauku i tehnologije Kine Vang Zigang.

Ministar Popović je istakao da bilateralna saradnja dve zemlje svake godine napreduje zahvaljujući odličnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i Si Đipinga.

Izrazio je posebno zadovoljstvo zbog razvoja odnosa dve zemlje u oblasti inovacija i digitalnih tehnologija, saopštila je Vlada Srbije.

Popović je ukazao da će Srbija zajedno sa Kinom u Beogradu graditi najveći i najmoderniji Industrijski park u južnoj Evropi. Prema njegovim rečima, Srbija će realizacijom tog projekta postati jedan od najvažnijih tehnoloških partnera Kine u okviru inicijative "Pojas i put".

Ministar za nauku i tehnologije Kine Vang Zigang istakao je da će njegovo ministarstvo težiti da podstakne što veći broj kineskih visokotehnoloških kompanija da budu prisutne u industrijskom parku u Beogradu.

Podvukao je značaj oblasti inovacija, nauke i tehnologija za budućnost bilateralnih odnosa Kine i Srbije, ukazavši da Kina i Srbija imaju zajedničku radnu grupu za podizanje kapaciteta dve zemlje u oblasti inovacija, kao i komitet za obrazovanje i nauku.

Popović i Vang su istakli spremnost dve zemlje da u budućnosti još intenzivnije rade na udruživanju inovacionih i naučnih potencijala dve zemlje, posebno u oblastima veštačke inteligencije, interneta stvari, robotike...

Ministar Popović je izrazio zahvalnost Kini na principijelnoj podršci očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije po pitanju Kosova, istakavši da će Srbija nastaviti da dosledno pruža podršku politici "jedne Kine".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво