Predlog budžeta sutra pred poslanicima

Predlog budžeta za 2019. i set pratećih zakona o kojima će od sutra raspravljati poslanici, ministar finansija predstavio je skupštinskom Odboru za finansije. Odbor ocenjuje da su prihodi i deficit budžeta realno planirani, uz opaske na raspodelu sredstava i rok koji imaju da razmotre najvažnije zakonske predloge.

S planiranim manjkom od 0,4 odsto, a uključujući i lokalne samouprave 0,5 procenata, budžet je odgovoran i vodi daljem padu javnog duga i rastu privrede, ocenjuju predlagač i Fiskalni savet.

"On je u potpunosti uravnotežen, karakteriše ga socijalni aspekt, dakle usmeren je ka povećanju plata i penzija, dakle ka povećanju životnog standarda građana", naveo je resorni ministar Siniša Mali.

Izdvajanja za penzije sa 35 milijardi više nego prošle godine, realno su planirana, smatra Fiskalni savet koji ima primedbu na rast plata u javnom sektoru. One će se u proseku povećavati za devet odsto, a fond za njihovu isplatu za sedam procenata.

"Da bi se smanjio porast fonda za plate, pri porastu pojedinačnih plata, ovde se i dalje pribegava zabrani zapošljavanja u javnom sektoru, to je već šesta godina zaredom, iako je bilo predviđeno da traje samo dve godine", napomenuo je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

U isto vreme, plate u privatnom sektoru rastu realnom dinamikom od pet odsto godišnje. Uz standard građana, investicije su prioritet budžeta.

"Čak 30 odsto više sredstava će biti u budžetu za 2019. nego u 2018. godini. Samo iz budžeta 165,5 milijardi dinara, plus ostatak do 220 milijardi čine kapitalni izdaci indirektnih budžetskih korisnika i lokalne samouprave", precizirao je Mali.

Uz primedbe da veliki deo novca za investicije odlazi na nabavku opreme za vojsku i policiju, čulo se i da osim putne infrastrukture treba imati u vidu i nastavak gradnje "Južnog toka".

"To je najznačajnije za Srbiju i dobro je što nismo ugasili to preduzeće koje je registrovano u Švajcarskoj", ocenio je Milorad Mirčić iz Srpske radikalne stranke.

Poslanici priznaju da neće stići da razmotre sve predloge.

"Mi smo to dobili u petak i evo, imali smo dva dana da razmotrimo 62 zakona i najvažniji zakon u ovoj godini: budžet. Dakle, to je nešto što je zaista nedozvoljivo", istakao je Goran Ćirić iz Demokratske stranke.

Među pratećim zakonima je i Zakon o doprinosima kojim se za procenat smanjuje namet na zarade, pa poslodavcima na raspolaganju ostaje 12 milijardi dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво