Otvaranje gasovoda "Tanap", Erdogan dočekao Vučića

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan simbolično je otvorio ventile Transanadolijskog gasovoda "Tanap" sa presednicima Azerbejdžana, Ukrajine, Severnog Kipra i Srbije. Tim gasovodom Turska postaje značajno gasno čvorište, i doprinosi energetskoj bezbednosti Jugoistočne Evrope. Aleksanadar Vučić, kojeg je na svečanosti u Eskišehiru dočekao turski kolega, poručio da ovaj gasovod daje nadu da region Jugoistočne Evrope neće ostati energetski izolovan.

Aleksandar Vučić u Eskišehiru boravi na specijalni poziv turskog lidera, sa kojim je popričao kratko po dolasku, a na svečanoj bini stajao je pored Erdogana, zajedno sa predsednicima Ukrajine i Azerbejdžana, Petrom Porošenkom i Ilhamom Alijevom.

"Moje prisustvo danas ovde predstavlja novu, vrlo vidljivu potvrdu uspešnih bilateralnih odnosa Srbije i Turske, koji doprinose napretku kako naše dve zemlje, tako i regiona Zapadnog Balkana", rekao je predsednik Srbije u obraćanju.

Izgradnja "Tanapa" je, istakao je, veoma važna iz dva razloga: prvo, zato što daje nadu da region Jugoistočne Evrope neće ostati izolovan kada su u pitanju veliki energetski projekti.

Drugo, rekao je, zato što će ovaj projekat poboljšati energetsku povezanost ovog dela Evrope, a samim tim će imati i uticaj na poboljšanje investicione klime i, uveren je, dolazak novih investitora u zemlje regiona...

Sve će to, kako kaže, doprineti jačoj regionalnoj saradnji za šta se i sam uvek svesrdno zalagao.

"Srbija želi da vidi region koji je povezan infrastrukturnim projektima, ali istovremeno povezuje zemlje regiona sa drugim zemljama", rekao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima, energetska bezbednost i sigurno snabdevanje su ključan faktor ekonomskog progresa ne samo za neku pojedinačnu zemlju poput Srbije, već i za region u celini.

"A ubeđen sam da će ‘Tanap' i Južni gasni koridor (azerbejdžanski) tome doprineti", rekao je Vučić.

Naglasio je da je na svečanosti danas na poziv predsednika Erdogana, kojem je, kao i Alijevu, čestitao na tom projektu.

Poručio je da je veoma srećan što je u Turskoj ponovo, samo mesec dana posle zvanične posete, kada je imao razgovore sa predsednikom Erdoganom i drugim turskim zvaničnicima ali i kada je srpskoj delegaciji ukazano izuzetno gostoprimstvo.

Podsetio je da je nedavno bio i u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu kada je potvrđeno da je, kako kaže, Srbija ozbiljan i pouzdan partner koji uspešno gradi mostove prijateljstva na međunarodnoj sceni.

Vučić je rekao da zna da i u Turskoj ima ljudi koji sumnjaju u velike projekte koje Erdogan realizuje za svoju zemlju i narod.

"Divimo se načinu na koji je predsednik Erdogan uradio određene stvari za svoj narod i svoju zemlju. Pod Vašim rukovodstvom Turska će imati ne samo dobre odnose sa Azerbejdžanom, već i sa Srbijom, što je do pre nekoliko godina bilo nezamislivo ali smo zahvaljujući Vama uspeli da izgradimo mostove i nadam se da ćemo uspeti da ih očuvamo i unapredimo u budućnosti", istakao je Vučić, obraćajući se turskom kolegi.

Predsednik Azerbejdžana Alijev kaže da se danas "ispisuje nova stranica u istoriji 21. veka".

Predsednik Erdogan simbolično je otvorio ventile gasovoda "Tanap" sa presednicima Azerbejdžana, Ukrajine, Severnog Kipra i predsednikom Srbije.

"Ovo je put svile - tako nazivamo novi trasanadolijski gasovod koji smo istorijski danas svi zajedno otvorili. Ova vizija donela je veliki napredak čitavom energetskom sektoru Turske. I ovaj novi projekat piše novu knjigu uspeha, koji predstavljaju prirodni gas i nafta", rekao je Erdogan.

"Tanapom" će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope, a eksperti u Srbiji se nadaju da bi i naša zemlja u budućnosti mogla imati koristi od tog gasovoda i priključiti se na jedan njegov deo.

Gasovod "Tanap", vredan deset milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Vučić je uoči odlaska u Tursku ranije danas rekao da je za našu zemlju važno da stalno unapređuje odnose sa Turskom.

"Za nas je ovo, pre svega, od velikog bilateralnog značaja, čast je za nas da budemo pozvani, iako ne mislim da će u 'Tanapu' biti mnogo gasa za Srbiju, ali će biti za Italiju, Albaniju i druge zemlje", rekao je Vučić.

"Hoću da imamo najbolje odnose sa Turskom", poručio je predsednik Srbije i naglasio da je važno da pokažemo stalni napredak odnosa Srbije i Turske.

Posle puštanja u rad Transanadolijskog gasovoda predsednici Turske i Srbije, Redžep Tajip Erdogan i Aleksandar Vučić, imali su i bilateralni sastanak. Dvojica predsednika razgovarala su o unapređenju svih vidova saradnje. Najavljuju nove turske investicije u našu zemlju, a predsednik Vučić je potvrdio da je i za borski RTB zainteresovana jedna turska kompanija.

Pre otvaranja ovog gasovoda, predsednik Srbije sastao se sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Naveo je da ti razgovori nisu bili nimalo laki jer je ukrajinski predsednik nezadovoljan izjavama nekih srpskih političara i odnosa koji Srbija ima sa Rusijom.

Vučić je u Turskoj boravio pre nešto više od mesec dana – 6. i 7. maja u bilateralnoj poseti, kada ga je Erdogan lično dočekao na aerodromu u Istanbulu i time mu ukazao posebnu čast.

Tada je, tokom dvodnevne posete, u Ankari potpisano više sporazuma o saradnji između Srbije i Turske. 

broj komentara 23 pošalji komentar
(sreda, 13. jun 2018, 14:09)
anonymous [neregistrovani]

porosenko

da se vidi sta gubi ako se pravi pametan

(sreda, 13. jun 2018, 14:01)
anonymous [neregistrovani]

nisam pametan

pa I sam si rekao sve o sebi

(sreda, 13. jun 2018, 13:23)
anonymous [neregistrovani]

Porosenko

Na svim fotografijama se jasno vidi i predsednik Ukrajine Porosenko. Kave veze ima Ukrajina sa ovim gasnim tokom?

(sreda, 13. jun 2018, 08:36)
Raja anonymous [neregistrovani]

Nisam pametan

Gasovod ide kroz Gruziju, Tursku, Severni Kipar, Grčku, Albaniju do Italije. Šta traže tamo srpski predsednik i ukrajinski a nema ovih nabrojanih. Izgleda da se mi radujemo tuđem dobitku više nego oni sami. Oni sede kući i gledaju svoju zemlju i narod. Sada turski tok neće ni trebati. mali Azerbejdžan je izigrao Rusiju sa svima ovima što tapšu. Mi tapšemo a samo štetu imamo.

(sreda, 13. jun 2018, 08:30)
riki [neregistrovani]

riki

Dokaz iskrenog prijateljstva dve zemlje

(sreda, 13. jun 2018, 08:06)
nada [neregistrovani]

Отварање гасовода "Танап", Ердоган дочекао Вучића

Lep doček Vučića od strane turskog predsednika!

(sreda, 13. jun 2018, 07:29)
Vukadinovic Milan [neregistrovani]

Najbolji

Erdogan najbolji predsednik za mene na celom svetu,stalozen,smiren i zeli Srbiji sve najbolje.
Sretno Erdogan i bratskoj prijateljskoj drzavi Turskoj.

(sreda, 13. jun 2018, 02:20)
Милан [neregistrovani]

Зашто наводници?

Руси нису никад протествовали јер су се српски политичари састајали са Украјинцима, али зато Украјинци прате сваки састанак, сваки одлазак у Русију, сваку изјаву, и не пропуштају да се због тога буне, мијешајући се у унутрашњу политику Србије.
И зашто "пријатељи"? Да нам нису Украјинци пријатељи? Или можда Американци? Или наши ЕУ "партнери"?

(sreda, 13. jun 2018, 01:00)
anonymous [neregistrovani]

CG

Kazu izdala nekoga i nesto kada je usla u NATO...a Srbija samo sa prijateljima saradjuje.

(sreda, 13. jun 2018, 00:57)
anonymous [neregistrovani]

Severni Kipar

Jesmo li to mi priznali Tursku okupaciju dela Kipra.?