Nedimović: Digitalizacija u poljoprivredi pojeftinjuje proizvodnju

Benefit digitalizacije je u tome što pomaže da nema rasipanja kod navodnjavanja, korišćenja đubriva i semenskog materijala, kaže za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Branislav Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je koncept digitalizacije jedan od osnovnih pravaca Vlade Srbije.

Digitalizacija je neophodna za budućnost, jer primena najsavremenije tehnologije pojeftinjuje poljoprivrednu proizvodnju, ukazuje Nedimović.

Navodi da je benefit u tome što digitalizacija pomaže da nema rasipanja materijala kod navodnjavanja, korišćenja đubriva i semena.

U Krivaji kod Bačke Topole, premijerka Ana Brnabić će u utorak otvoriti prvu digitalnu farmu u Srbiji i regionu, a Nedimović kaže će na toj farmi ljudi moći da vide i nauče kako to funkcioniše.

Ističe da je mobilna aplikacija instituta "Biosens" već u upotrebi.

"Što se tiče pomoći koju država daje, mi ćemo kroz naše podrške subvencionisanja poljoprivrede ugraditi tu opremu koja može pomoći poljoprivrednim proizvođačima", kaže ministar.

Subvencionisani krediti od prekosutra

Nedimović ističe da svako poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji može da koristi subvencionisane kredite.

"To znači smanjivanje kamate koja je kod banaka 7-8 odsto, na jedan odsto za lica mlađa od 40 godina, a tri odsto za ostale kategorije", navodi ministar.

Količina novca koju možete da dobijete od države je od 300 do 5.500 evra, u zavisnosti od visine kredita.

"Mi po prvi put ove godine ne tražimo račune za đubrivo, nego ćemo svakom poljoprivrednom proizvođaču isplatiti 4.000 dinara po hektaru. Za svakog poljoprivrednog proizvođača to kreće od 22. marta, a krediti kreću od prekosutra", navodi Nedimović.

broj komentara 0 pošalji komentar