Србија добија прву дигиталну фарму

У уторак, 20. марта, у Криваји код Бачке Тополе премијерка Ана Брнабић отвориће прву дигиталну фарму у Србији и региону. Пионир на том пољу у Србији је пољопрвредник из Милетићева Радован Керкез.

Апликација Радовану Керкезу пружа све информације које су му неопходне у његовој ратарској производњи - од тога колико је новца уложио, а колико зарадио, чиме је третирао земљиште до сателитких снимака парцела на основу којих може да закључи какво је стање усева.

"Кад прођете поред њиве, ви прођете са пута и кажете 'добро, све је у реду'. Међутим, са пута не видите тамо негде на средини њиве или на другом крају, а овде ће слика да вам покаже ако нешто није у реду", наводи Радован Керкез из Милетићева.

У Милетићеву, где се становништво претежно бави ратарством, Радован једини користи ову платформу. Сматра да остали мештани нису довољно информисани, а ни обучени за рад на компјутерима.

"Постоји тај неки страх од ИТ технологија, поготово код оних старијих пољопривредника који мало или никако не користе рачунар, али ја кажем, да је ово јако, јако једноставно", наводи Керкез.

Подизање свести о значају дигитализације пољопривреде биће важно као и њена примена.

Радован наводи да су неопходне обуке, како би пољопривредници што пре почели да користе компјутере.

Остали аутори: Маша Ивков
број коментара 0 Пошаљи коментар