Planovi kineske kompanije za RTB "Bor"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima kineske kompanije "Zijin" koji su preneli da su zainteresovani za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB "Boru" i da imaju ozbiljne razvojne planove za tu kompaniju.

Vlada Srbije planira da raspiše tender u prvoj polovini ove godine, a predsednik Vučić je izrazio zahvalnost predstavnicima kompanije koji su iskazali interes za strateško partnerstvo u RTB "Boru", što, kako je saopštila Pres služba predsednika, samo potvrđuje veliku zainteresovanost kineskih kompanija za ulaganja u Srbiji.

Vučić je poručio da je kineska kompanija "Zijin" dobrodošla na budućem tenderu, s obzirom na tradicionalno prijateljstvo dveju zemalja.

Predstavnici "Zijin grupe" su naveli da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB "Bor", ali i za ceo region, izrazivši nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Predstavnici kompanije su istakli da je "Zijin" jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga po veličini kompanija u proizvodnji bakarne rude i treća po veličini u proizvodnji rude cinka.

Oni su naglasili da je namera Grupe da postane vodeća međunarodna rudarska kompanija kroz uspostavljanje ravnoteže između razvojnih ciljeva, zaštite životne sredine, obezbeđivanja nagrada za zaposlene i investitore i dobrobiti za zajednice u kojima posluje.

Kompanija primenjuje najviše standarde bezbednosti na radu, obezbeđujući zaposlenima sigurnu i zdravu radnu sredinu, kao i dobre uslove za razvoj karijere.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Narodne Republike Kine Li Mančang.

Generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski rekao je da je reč o komaniji koja želi da uloži kapital i poveća proizvodnju tri do tri i po puta. Dodaje da to znači da bi učešće RTB-a u BDP-u Srbije bilo tri do tri i po procenta umesto sadašnjih 0,8.

"To je veliki porast za državu Srbiju. Moram reći da ne uslovljavaju otpuštanjem radnika. Znači radnici ostaju, čak su u jednoj rečenici rekli da će biti veća primanja za sve one koji doprinose kompaniji", rekao je Spaskovski.

broj komentara 20 pošalji komentar
(utorak, 13. mar 2018, 07:45)
Maki [neregistrovani]

Kina

Svakako Kina je dokazani i sasvim iskreni prijatelj Srbije i to prijateljstvo treba održati po svaku cenu zarad unapredjenja ekonomskih i trgovinskih odnosa jer su od velikog značaja za Srbiju.

(utorak, 13. mar 2018, 07:36)
Lela [neregistrovani]

Saradnja

Treba prosirivati saradnju sa Kinom. To je ogromno trziste.

(utorak, 13. mar 2018, 01:06)
Pjer [neregistrovani]

Rezultati

Kinezi će preuzeti RTB Bor i znatno nam podići BDP !!!

(utorak, 13. mar 2018, 01:02)
zana [neregistrovani]

zaki

Zaista smo zahvalni kinezima sto zele da nam pomognu da resimo pitanje oko RTB-a,to mnogo znaci nasoj zemlji i svima nama !

(ponedeljak, 12. mar 2018, 20:58)
Manja [neregistrovani]

Prioriteti

Ovo nam je siguran put ka uspehu i nadam se da nam je ova godina kljucna u investiranju stranih zemalja i ucvrscivanju odnosa.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 19:24)
anonymous [neregistrovani]

kinezi

Nadam se da cemo imati jos bolju saradnju sa Kinezima

(ponedeljak, 12. mar 2018, 19:08)
Hana [neregistrovani]

Vučić sa predstavnicima kineske kompanije "Zijin"

Najvažnije je da radnici zadrže svoj posao.

(ponedeljak, 12. mar 2018, 17:43)
Emilija [neregistrovani]

Планови кинеске компаније за РТБ "Бор"

Svaka strana investicija je uvek dobro dosla u nasu zemlju Srbiju .

(ponedeljak, 12. mar 2018, 15:48)
anonymous [neregistrovani]

bratstvo

Kineski privrednici su dobrodosli u Srbiju

(ponedeljak, 12. mar 2018, 15:15)
Filip [neregistrovani]

Nova budućnost

Verujem da će RTB Bor sa ovom kompaniom imati dosta uspeha.