Nova švajcarska Strategija – donacija od 90 miliona evra

Novom švajcarskom Strategijom o ekonomskoj i razvojnoj saradnji sa Srbijom za period 2018-2021. godine, predviđene su donacije od više od 90 miliona evra koje će biti usmerene na ekonomski razvoj, energetsku efikasnost i državnu upravu, kao i na dualno obrazovanje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako se navodi, u ministarstvu su održane redovne političke konsultacije između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije na nivou državnih sekretara.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Stevanović razgovarao je sa zamenicom državnog sekretara Federalnog ministarstva inostranih poslova Švajcarske Konfederacije Kristinom Marti Lang o temama od zajedničkog interesa.

Razmenjena su mišljenja o bilateralnim političkim odnosima, o ekonomskoj saradnji, o Briselskom dijalogu, o regionalnim odnosima, o multilateralnoj saradnji, o novoj švajcarskoj Strategiji o ekonomskoj i razvojnoj saradnji sa Srbijom za period 2018-2021. godine, a koja je prethodnog dana zvanično uručena predsedniku Vlade Republike Srbije Ani Brnabić.

Novom Strategijom su predviđene donacije u visini od preko 90 miliona evra koje će biti usmerene na ekonomski razvoj, energetsku efikasnost i državnu upravu (administracija, društvena inkluzija), kao i na dualno obrazovanje, za koje je planirano alociranje značajnih finansijskih sredstava.

U funkciji intenziviranja političkog dijaloga i jačanja sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije dogovoreno je da se naredne političke konsultacije održe sledeće godine u Švajcarskoj, dodaje se u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar